Obeležavanje Andrićevog jubileja u Višegradu

BEOGRAD, 31. janura 2010. (Beta) - Književni jubilej - 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću (1892-1975) - biće obeležen nizom manifestacija tokom 2011. godine, a prva će biti priređena 5. januara u Višegradu.

Grad u kojem je Ivo Andrić proveo detinjstvo i u kojem je završio osnovnu školu, ali i u kojem se nalazi čuveni most Mehmed-paše Sokolovića upisan na Listu svetske kulturne baštine Uneskoa, biće centralno mesto proslave jubileja, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Višegrad će 5. januara posetiti ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministri nadležni za kulturu Republike Srpske i Federacije BiH Anton Kasipović i Gavrilo Grahovac.

Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću je dodeljena 1961. godine za roman "Na Drini ćuprija", kao i za doprinos koji je dao opisujući ljudske sudbine iz istorije svoje zemlje. Roman "Na Drini ćuprija", napisan 1945. godine, pripoveda o građenju mosta preko reke Drine u bosanskom gradu Višegradu.

Pogledajte još