"Hadersfild" na filmskim festivalima u Solunu i Vankuveru

Pored brojnih festivala na kojima je prikazan, film “Hadersfild” Ivana Živkovića pre redovne bioskopske distribucije učestvovaće na još dva filmska festivala.

Na 48. solunskom festivalu biće predstavljen u okviru programa "Balkanski pregled", u takmičarskoj selekciji filmova s područja balkanskih zemalja. Pored "Hadersfilda", u ovom programu učestvuje i film Srdana Golubovića "Klopka".

"Hadersfild" će biti prikazan i na predstojećem Srpskom filmskom festivalu u Vankuveru (27-29.11.) koji organizuje naša dijapora uz podršku kozulata Republike Srbije u Vankuveru, Ministarstva za dijasporu i Centra "Sava". Na programu ovog festivala biće prikazani i filmovi "Klopka", "Sutra ujutru", "Guča" i "Sedam i po".

Radnja filma "Hadersfild" odvija se u malom gradu u Srbiji, u kome glavni junak priče, tridesetogodišnji Raša, živi s ocem alkoholičarem i bezuspešno pokušava da sastavi kraj s krajem tako što daje privatne časove književnosti i vodi emisiju na lokalnoj radio-stanici. Pre nego što se krstio u crkvi, njegov komšija Ivan prošao je kroz čitav niz psihotičnih epizoda, lečenje jakim sedativima i pripadnost raznoraznim sektama. Rašina učenica i nova ljubavnica Mila je privlačna i neposredna tinejdžerka. Dule bezuspešno pokušava da se predstavi kao japi. 

Monotoniju njihovog života prekida dolazak Igora, koji još od početka devedesetih živi u Hadersfildu. Jedne večeri se okupljaju. Ono što je počelo kao veseo skup školskih drugova, pretvara se u emocionalni ringišpil mračnih uspomena i sumornog preispitivanja... Iz vrlo ličnih priča protagonista o sopstvenim životima, kao i životima njihovih nekadašnjih drugova, pomalja se zlokobni pečat kojim je poslednja decenija 20. veka obeležila čitavu generaciju.

Do sada je "Hadersfild" osvojio veliki broj nagrada – nagradu za najbolji scenario na prvom Filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu (Uglješa Šajtinac i Dejan Nikolaj Kraljačić), nagradu publike na Filmskom festivalu u Sopotu (Nebojša Glogovac), drugu nagradu na Fesivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Gran-pri "Naisa" (Nebojša Glogovac) i nagradu "Car Konstantin" (Goran Šušljik) na Festivalu domaćeg igranog filma u Nišu.

Beogradskoj publici "Hadersfild" će biti predstavljen 5. decembra u Centru "Sava", a u bioskopima će početi da se prikazuje od 6. decembra. 

Pogledajte još