Al' se nekad dobro jelo

Brza hrana iz bakine kuhinje za svačiji ukus - najbolji je opis ovogodišnjeg Sajma "Etno hrana", održanog pod kupolama Beogradskog sajma.

Gurmani, sladokusci, profesionalni kuvari, vredne domaćice, ali i poneka mlada devojka zainteresovana za recepte tradicionalnih srpskih jela prolazili su pored štandova s medom i mesom, rakijom i zovom, kajmakom i ajvarom.

Ovogodišnja smotra hrane okupila je više od 110 proizvođača iz cele Srbije, koji su došli da pokažu da se naših autentičnih jela iz svih krajeva zemlje ne bi postideo ni jedan svetski restoran. Jedan od štandova, gde su se prolaznici s tanjirima tiskali pored velikog kazana, bio je štand restorana “Vožd” iz Futoga, koji je služio tradicionalni futoški kupus na nekoliko načina. Na meniju su bili podvarak na futoški način, slatki kupus s prasetinom, jaretina sa slatkim kupusom,… I ako se spremljenim količinama mogla nahraniti i čitava kasarna, posetioci su veoma brzo “očistili” tanjire.

U Futogu rade na brendiranju ovog kupusa, a kako su nam objasnile iskusne kuvarice, on je najbolji za sarme, jer ima tanak list i slatkast ukus.

Osim štanda s kupusom, veliku posećenost imale su i domaćice iz Malog Iđoša, koje su predstavljale specijalitete od kozjeg sira, proizvođači iz Hajdukova koji su nudili svinjski vrat, pečenicu i šunku, i to od svinje mangulice. To je, prema objašnjenju proizvođača, svinja sa zdravim holesterolom, koja se hrani isključivo zdravom hranom.

Osim mesa, i “teške hrane”, posetioci su mogli da degustiraju i mnogobrojne proizvode od meda, kao i čajeve od planinskih trava, sušeno i smrznuto voće, krekere od ovsa, ali i specijalitete stare više od 150 godina.

Domaćin iz sela Pridvorice blizu Leskovca svima koji su hteli da probaju nudio je trljan, spržu, vurdu ili mrljan. Mi smo se odlučili za trljan i sa velikim zadovoljstvom pojeli mešavinu pečene paprike i punomasnog prevrelog sira.

Osim proizvođača hrane, na Sajmu su svoj štand imali i sveštenici iz manastira Gračanica. Oni su ponudili rakiju medovaču, kao i koštunjavo voće u medu. A kako su ukusna hrana i turizam uvek dobra kombinacija, Udruženje valjevskih domaćina je na ovom sajmu promovisalo i seoski turizam.

Aleksandra Galić

Pogledajte još