Ambasador Kol osudio govor mržnje na televiziji PINK

Ambasador Izraela u Srbiji Nj. E. Artur Kol zgrožen je antisemitskim sadržajem koji je nedavno emitovan na programu „Dvor“ televizije PINK.

U poslednje vreme smo svedoci porasta atisemitskih incidenata u Srbiji, a poslednji u nizu je ujedno i najvidljiviji. Ova činjenica izaziva zabrinutost i zahteva punu pažnju relevantnih državnih organa“, objašnjava Kol.

On je dodao da očekuje da najviši predstavnici političkog, verskog i kulturnog života osude javne antisemitske ispade.

Još jednom se potvđuje neophodnost obrazovanja protiv bilo kog oblika mržnje. Neznanje dovodi do šovinizma, ksenofobije i rasizma, i otvara prostor za produbljivanje podela i nasilje“, zaključio je izraelski ambasador.

Samo nedelju dana pošto je, zbog međusobnih uvreda i tuče učesnika rijaliti programa "Dvor" "Televizije Pink", Republička radiodifuzna agencija zabranila emitovanje programa koji svojim sadržajem ugrožavaju mentalni i moralni razvoj maloletnika i narušavaju dostojanstvo ličnosti, u istoj emisiji dogodio se još teži incident. Ovog puta u etar je otišao govor mržnje na račun pripadnika jevrejskog naroda.

Sporne izjave učesnika izgovorili su Maja Nikolić i Miloš Bojanić.
"Nacionalista sam i obožavam Srbiju, ja nisam šovinista, ali sam nacionalista i Jevreje ne volim", rekla je pevačica Maja Nikolić.
"O čemu pričaš ti? Pa, mi ne možemo voleti Jevreje koji su nas bombardovali, koji su nam uranijume poslali i rakove i čuda", rekao je pevač Miloš Bojanić.

Pogledajte još