Čelsi pobedio Mančester junajted

BEOGRAD, 1. marta 2011. (Beta) - Fudbaleri Čelsija pobedili su večeras u Londonu Mančester junajted posle preokreta sa 2:1 i smanjili zaostatak za "crvenim djavolima" na 12 bodova.

Junajted je poveo u 30. minutu golom Vejna Runija, izjednačio je David Luiz u 54. minutu, a pobedu Čelsiju doneo je Frenk Lampard iz jedanaesterca u 79. minutu.Utakmica je trebalo da se odigra sredinom decembra, ali je odložena zbog loših vremenskih uslova.

Čelsi sada ima 48 bodova, 12 manje od vodećeg Mančester junajteda i popeo se na četvrto mesto na tabeli. Ekipa Karla Ančelotija ima i utakmicu manje.Mančester junajted tako nije uspeo da pobedi ni na devetoj uzastopnoj utakmici na Stamford Bridžu. Čelsi je na poslednjih devet prvenstvenih derbija na svom terenu pobedio šest puta. Čelsi je i posle ove utakmice jedini klub u istoriji Premijer lige koji ima pozitivan skor sa Mančester junajtedom - 13 pobeda i 10 poraza.

Večeras je fudbaler Mančester junajteda Rajan Gigs odigrao 606. prvenstvenu utakmicu za klub sa Old Traforda i izjednačio rekord legendarnog Bobija Čarltona.

Junajted je utakmicu završio sa 10 igrača pošto je kapiten, srpski reprezentativac Nemanja Vidić u sudijskoj nadoknadi vremena dobio drugi žuti karton. Sa druge strane, Branislav Ivanović odigrao je celu utakmicu za Čelsi.

Prvu priliku na utakmici imao je Čelsi, u prvom minutu, ali je posle šuta Fernanda Toresa, Vidić izbacio loptu u korner. Ekipe su nakon toga naizmenično napadale, Floran Maluda je u petom minutu oprobao šut, ali je golman gostiju Edvin van der Sar uspeo da odbrani.

Nakon toga nije bilo ozbiljnijih prilika sve do 30. minuta kada je Junajted poveo. Nani je dodao loptu Runiju na 25 metara od gola, defanzivci Čelsija ostavili su napadača Junajteda samog, što je ovaj iskoristio i sa oko 18, 19 metara poslao loptu uz stativu u desni donji ugao mreže Petra Čeha. Najbolju priliku u prvom poluvremenu za Čelsi propustio je srpski reprezentativac Branislav Ivanović u 40. minutu. Posle sudara Toresa i Patrisa Evre, Lampard je izveo slobodan udarac sa oko 25 metara od gola, ali je Van der Sar uspeo da odbrani. Lopta se odbila do Ivanovića, koji je nije dobro zahvatio, pa su Vidić i Van der Sar uspeli da otklone opasnost. Do kraja poluvremena iz slobodnog udarca pokušao je Ešli Kol, ali je šutirao pored gola.

Posle prve ozbiljnije akcije u drugom poluvremenu Čelsi je izjednačio. Majkl Esjen je centrirao, Ivanović je spustio loptu na koju je natrčao Luiz i desnom nogom iz voleja u 54. minutu pogodio mrežu Junajteda. Sredinom drugog poluvremena trener Čelsija Karlo Ančeloti je u igru uveo Didijea Drogbu i Jurija Žirkova, umesto Nikole Anelke i Florana Malude i "plavci" su nakon toga zaigrali agresivnije. Ekipe su igrale oštro i brzo, Runi je u 63. minutu postigao gol, koji je poništen zbog ofsajda.

Evra je pokušao da iznenadi Čeha u 78. minutu, ali bezuspešno, a minut kasnije Čelsi je poveo. Žirkov je ušao u kazneni prostor i pao posle kontakta sa Krisom Smolingom, a sudija Martin Etkinson pokazao je na "belu tačku". Precizan je bio Lampard i doneo vodjstvo svom timu. Tri minuta kasnije pokušao je Žirkov iz voleja, ali je lopta pogodila Vidića, pa stativu i otišla u korner.

Do kraja utakmice sudija je dodelio žuti karton Gigsu zbog oštrog starta nad Drogbom, a u trećem minutu sudijske nadoknade pokazao je Vidiću drugi žuti karton zbog oštrog starta nad Ramiresom.

Pogledajte još