Beograd ipak osudio zločine u Libiji

BEOGRAD, 02. mart 2011. (FoNet) - Srbija je u Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava podržala rezoluciju osude masovnih kršenja ljudskih prava u Libiji, ali to nije htela da "na sav glas obznani", zbog sudbine preostalih srpskih državljana u Libiji, piše Danas.

 List navodi da je Nacrt rezolucije predložio mađarski ambasador 25. februara, uz zvaničnu podršku 30 država, uglavnom članica Evropske unije, kojima se potom pridružila još 31 zemlja, uključujući Srbiju, Hrvatsku, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Japan, Kanadu.

 Taj dokument je istog dana usvojen glasovima svih prisutnih na zasedanju Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

 Nismo na sva zvona oglašavali protivljenje kršenjima ljudskih prava u Libiju zbog humanitarnih razloga, zbog sudbine preostalih Srba u toj zemlji, rekli su Danasu sagovornici iz državnog vrha u Beogradu.

 Predsednik parlamentarnog Odbora za inostrane poslove i Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović je izjavio Danasu da ga čudi što vlasti u Beogradu "ćute ili blago reaguju" čak i nakon oglašavanja Saveta bezbednosti UN o Libiji.

 Mićunović je rekao da je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio nasilje u Libiji, iako dve zemlje veoma dobro međusobno posluju.

 "Moramo mnogo više pažnje da posvetimo ljudskim pravima, jer je to svrha demokratske države. Mene ne zanima šta su prethodnih godina radili srpski građani u Libiji i čime su se bavili, već ono o čemu svaki dan ceo svet govori, a to je nasilje

Pogledajte još