Dobrodošli u Tivat

Tivat više nije grad kroz koji se prolazi već grad u koji se dolazi, najkraći je turistički opis najmlađeg grada Boke Kotorske.

Smešten u centralni deo bokokotorskog zaliva, na jugozapadnim  padinama brda Vrmac, Tivat je oivičen tivatskim zalivom koji je jedan od najvećih četiri zaliva u Boki Kotorskoj.

Osobenim položajem u bokokotorskom zalivu, s poluostrvom Prevlaka i ostrvom Sveti Marko i poznatom plazom Pržna, Tivat je, iako malo mesto, postao prepoznatljiva turistička destinacija.

(old_image)

Od pre neku godinu kao posebnost Tivta turistički radnici ističu i gradnju jednog od najvećih nautičkih projekata na Sredozemlju – marinu za smeštaj luksuznih jahti Porto Montonegro.

- Prostor na kojem je nekad bio vojni objekat, tivatski Arsenal, očišćen je i pretvara se u marinu u koju će moći da uplove luksuzne jahte dugačke od 15 do 150 metara - kaže za naš portal saradnik Turističke organizacije Tivta Milorad Karadžić.

Turistička organizacija Tivta predstavila se na 33. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu ambicioznom ponudom. Naš sagovornik tvrdi da će gosti iz Srbije biti iznenađeni promenama u Tivtu.

- Tivat već postaje mesto koje okuplja biznismene, prošlog leta gost je bio Roman Abramovič – kaže Karadžić.

Gradnja Porto Montenegro, razvijaće se u nekoliko faza, imaće marinu sa 650 vezova, od čega 130 za brodove dužine između 25 i 180 metara. U zaleđu marine predviđena je izgradnja autentično dizajniranog naselja koje će imati sve sadržaje potrebne stanovnicima i gostima Porto Montenegra.

Spektar usluga u novoizgrađenom kompleksu uključivao bi objekte za kapetane i članove posade, gorivo bez poreza, usluge opskrbljivanja jahti, 24-satnu uslugu “conciergea” i yachting club. Glavni plan projekta predviđa i izgradnju hotela s pet zvezdica, sportske objekte, tržni centar i nautički muzej.

I pored toga što su gosti Crne Gore neki od najpoznatijih biznismena, turistički radnici Tivta ne propuštaju da kažu koliko su im gosti iz Srbije posebno značajni.

- Imamo oko 2.000 kreveta u hotelima i oko 4.000 registrovanih ležajeva u privatnom smeštaju. Tri kampa sa velikim brojem mesta. Tržište Srbije je posebno značajno jer su turisti iz Srbije prošle godine ostvarili 109.000 noćenja ili oko 40 odsto gostiju, koji su se odmarali u Tivtu dolazili su iz Srbije.

Karadžić priča da je i priča o lošoj infrastrukturi Crne Gore završena.

 - Celo crnogorsko primorje prikačeno je na regionalni vodovod i svi gradovi su bez problema snabdeveni vodom. Preporuka je da svi gosti pri izboru smeštaja biraju registrovana domaćinstva. Registrovano domaćinstvo ozbiljno se bavi turizmom i u ovim domaćinstvima mora da ima vode.

Kada su u pitanju cene, naš sagovornik tvrdi da će ovog leta cene biti na prošlogodišnjem nivou.

 - Privatni smeštaj koštaže od 7 do 12 evra, a sigurno i jeftinije u zavisnosti od blizine obale. Cena smeštaja u hotelima biće oko 30 evra za polupansion do 50 evra.

(old_image)

Aerodrom Tivat udaljen je 2,5 km juzno od centra grada opremljen je za prijem velikog broja turista koji redovnim i čarter letovima iz cijelog sveta.

Više o najnovijoj ponudi turističkih aranžmana na sajtu www.mojodmor.rs

 

Pogledajte još