Trasa autoputa neće zaobilaziti kompleks u Takovu

GORNJI MILANOVAC, 4. marta 2011. (Beta) - Trasa budućeg autoputa Beograd - Južni Jadran, koja prolazi pored memorijalnog kompleksa u Takovu, ne može da se menja jer je uradjen prostorni plan tog koridora u saradnji sa opštinama kroz koje prolazi.

To je odgovorio ministar za infrastrukturu Milutina Mrkonjića na otvoreno pismo odbornika u Skupštini opštine Gornjeg Milanovca Ranka Tomića, arhitekte koji je upozorio će, ako trasa autoputa ne bude izmeštena, trajno biti onemogućen razvoj turizma u tom delu Srbije.

Tomić je predložio da se autoput izmesti nekoliko stotina metara prema zapadu, čime bi se trasa skratila i zaštitila prirodna dobra koja su planirana za buduću banju, izlete i istorijski kompleks Drugog srpskog ustanka gde se nalazi spomenik knjazu Milošu Obrenoviću.

Ministarstvo za infrastrukturu je odgovorilo da se ne može prihvatiti primedba da je taj kompleks ugrožen, jer autoput prolazi suprotnom padinom brda na udaljenosti od 150-200 metara, što je usaglašeno sa važećim propisima.

Pogledajte još