Javna preduzeća prete dužnicima prodajom imovine

BEOGRAD, 6. marta 2011. (Beta) - Gradjani u Srbiji duguju za struju i komunalne usluge milijarde dinara, a pojedina javna preduzeća planiraju da dugove naplate i sudskom prodajom stanova dužnika, pokazala je anketa agencije Beta u nekoliko gradova.

Mogućnost sudske prodaje imovine aktuelizovana je nakon najava iz Čačka da bi četvoro najvećih dužnika u tom gradu mogli da ostanu bez stanova ako ne izmire dugove. Nakon te najave, dva dužnika su odmah izmirila dve trećine duga, a još jedan je došao da pregovara o reprogramiranju duga za komunalne usluge.

Gradjani Čačka duguju oko 500 miliona dinara javnim komunalnim preduzećima za grejanje, vodu, iznošenje smeća, gradsko zemljište i usluge sahranjivanja i održavanja grobnog mesta, rečeno je agenciji Beta u tim preduzećima.

U Beogradu nema slučajeva prodaje stana zbog dugova za komunalije i struju, ali predstavnici javnih preduzeća sve glasnije prete dužnicima. Predstavnica beogradskog "Infostana" Milica Djordjević-Paunović rekla je Beti da je podneto 46.500 tužbi protiv gradjana koji "Infostanu" ukupno duguju oko 1,5 milijardi dinara.

Ukupna dugovanja Beogradjana za struju su šest milijardi dinara, od čega većinu duguje samo dva odsto ukupnog broja domaćinstava.

Ukupan dug Novosadjana za neplaćene račune objedinjene naplate prema preduzeću Informatika je oko milijardu dinara, što je u visini jednog mesečnog zaduženja korisnika, rečeno je agenciji Beta u tom javnom preduzeću.

Pogledajte još