Ministarka: Zakon za sistemsko uređenje sporta

BEOGRAD, 7. marta 2011. (Beta) - Ministarka omaldine i sporta Snežana Samardžić Marković izjavila je da Predlog zakona o sportu, predviđa sistemsko uređenje sporta i sportske aktivnosti, na moderan i efikasan način.

Samardžić Marković je obrazlažući taj predloženi akt u Skupštini Srbije rekla da je sport sistem vrednosti koje svako društvo treba da razvija jer sport ima "zdravstvnu, promotivnu, ekonomsku i naučnu dimenziju".

Ona je rekla da je malo toga ostalo isto u odnosu na važeći zakon iz 1996. godine, koji kako je istakla, u mnogo čemu ne prati potrebe današnjice, zbog čega je bilo neophodno doneti novi kako bi se stvorio sistem u kom će svi znati svoje mesto u sporu.

Ministarka je istakla da je najveći broj sugestija uvršten u tekst zakona, preporuke sportskih saveza, nevladinih organizacija, vladinih tela, ali se radna grupa oslanjala i na standarde evrpskih država.

Samardžić Marković je obraćajući se poslanicima kazala da je predlog usaglašen sa evropsim zakonodavstvom, i da je to zakonsko rešenje "srpski model sporta" ali istovremeno i moderan evropski zakon.

"Cilj zakonskog rešenja je uvođenje sistema u sport u skladu sa savremenim zahtevima", rekla je ministarka navodeći da je normiranje sportske stvarnosti bitno drugačije i zahtevnije od normi iz zakona 1996.

Među novinama su obavezno osiguranje za sportiste u slučaju nesreća, obavezni pregledi svih sportista.

Predlog Zakon uređuje i oblast finansiranja sporta na svim nivoima, a posebnu pažnju posvećuje i školskom sportu.

Zakonskim rešenjem je, kako je navela ministarka, uvodi se Nacionalni savet za borbu protiv nasilja na sportskim terenima, kako bi se sprečilo nasilje na spotskim događajima.

Važeći zakon o sportu je na snazi od 1996, a predlog novog zakona, koji mesecima privlači pažnju sportske javnosti, i pored niza javnih rasprava nije doveo do približavanja stavova, pa tako samo fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan najavljuju podnošenje više od 20 amandmana.

Naročito su sporni delovi zakona vezani za privatizaciju klubova i mogućnosti da se promeni namena sportskih objekata.

Ovaj zakon bi trebalo da definiše piramidalne strukture sporta, kako na državnom tako i nevladinom nivou, ali i da stvori osnovu za donošenje i implementaciju dugoročne Strategije razvoja sporta.

Pogledajte još