Osmi mart - dan za karanfil i dobar ručak?

"The fucking day when we buy carnations” , kako se kaže u "South parku", ili nešto drugo, tek i ovog 8. marta svaka žena će dobiti po neki cvetić, pa najverovatnije požuriti u okrilje svog doma da obraduje svoje ukućane prigodnim ručkom.

Žene su ženstvene, muškarci su pravi muškarci... Izgleda da i pored 8. marta, i na sva usta proklamovane ravnopravnosti o jednakosti polova, stereotipi o ženama opstaju. Njih predano neguju i žene i muškarci, ali iako žene nisu više obaveznih nekoliko koraka iza muškaraca, ako je suditi po reklamama kojima je savremeni čovek bombardovan skoro 24 časa, najveća briga svake žene je "snežno belo rublje" ili najnovija rasprodaja. Ukratko, da se zaključiti da su žene naivne, i glupe, pa ih je zato lako namamiti da potroše novac na nepotrebne stvari.


Ženska emancipacija

Ozbiljne analize pokazuju da do emancipacije žena nije došlo nigde na svetu. Obaveze žene su duplirane. Od žene se traži da zarađuje kao muškarac, mada su skoro na svim pozicijama žene u proseku za 15 odsto lošije plaćene od svojih muških kolega, od nje se u isto vreme traži da bude predana majka, domaćica i ljubavnica… U isto vreme, stereotipi o ženama ne gube na važnosti

Žene ne mogu raditi "muške poslove"

Sterotip koji uporno opstaje, dobro može se reći da ima i istine u tome da nije svaki posao za svakoga, ali u vremenu tranzicije Srbija je na primer dobila i prvu ženu zavarivača… S druge strane, ima sve više muškaraca koji su odlični kuvari.

(old_image)

Lepe žene su glupe

Valjda polazeći od izreke da nema dva dobra, ovaj sterotip podgrejavaju i neke žene, i neki muškarci. Čak je i Isidora Dankan je govorila da lepe žene nikad ne sumnjaju u svoju inteligenciju, ali da inteligentne žene uvek sumnjaju u svoju lepotu.
Verujemo ipak da je u pravu bio modni mag Kristijan Dior koji je rekao da nema na svetu ružnih žena. Postoje samo žene koje ne znaju da bi s malo truda mogle da budu lepe …

Žene više vole bogate muškarce

Ova konstatacija može da bude sasvim tačna, s napomenom da neke žene traže bogate muškarce i da neki muškarci traže bogate žene. Žene koje se zaljubljajuju samo u bogate muškarce ne traže ljubav nego moć, isto je i sa muškarcima, s dodatkom da muškarci koji se zaljubljuju samo u lepe žene, pre svega traže trofej i potvrdu u društvu.

Žene su loši vozači

Još jedan sterotip bez osnova, valjda polazeći od predrasude da se žene lošije orijentišu u prostoru nego muškarci… Stvarnost je sasvim drugačija, mnoge studije govore da su žene, naprotiv, mnogo pažljiviji vozači od muškaraca.

(old_image)

Žene mogu da uspeju samo preko kreveta

U palanačkom društvu uspešna poslovna žena se mora boriti sa stereotipima da je došla na mesto direktora ili menadžera pre svega zahavaljujući svom šarmu. Ovaj stereotip hrane i mnoge žene, često ćete čuti da neka žena ne može da podnese da joj šef bude baš neka druga žena. Osmi mart je dan da podsetimo na žensku solidarnost.

Rekli su o ženama

Petrarka: - Muškarac je sretan sa bilo kojom ženom dok je ne zavoli.

Stiven Hoking: - Žene imaju problem za svako rešenje.

Balzak: - Ko može upravljati jednom ženom, može upravljati i jednim narodom.

Džordž Bernard Šo: - Žene naviknute da misle su žene na koje se obično ne misli.

Kipling: - I najgluplja žena može upravljati pametnim muškarcem, ali budalom može da upravlja samo veoma pametna žena

Salvador Dali: - Kad neka žena kupuje mušku košulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla, onda je udata. Ako pri tome peva, ona je i prvo i drugo.

Danijela Tadić

Pogledajte još