Marsenić: Bez masovnog sporta nema ni vrhunskog

BEOGRAD, 7. marta 2011. (Beta) - Generalni sekretar Asocijacije "Sport za sve" Jezdimir Marsenić izjavio je danas da Predlog zakona o sportu nije precizno definisao "šta je opšti interes" i ocenio da država treba da obezbedi svim građanima uslove da se bave sportom.

"Mislim da treba da utvrdimo šta je opšti interes. Prema Predlogu to je vrhunski sport. Međutim, država treba da obezbedi svim građanima uslove da se bave sportom, kako im to i Ustav garantuje", rekao je Marsenić.

U Članu 114. navodi se da je opšti interes u oblasti sporta "obezbeđivanje uslova za pripremu, učešće i ostvarivanje vrhunskih rezultata sportista na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i drugim velikim međunarodnim takmičenjima".

"Iskustva iz Evrope i sveta govore da se najbolji rezultati u vrhunskom sportu dobijaju kada država finansira projekte i programe kojim se obezbeđuje veliki broj sportskih objekata i terena na otvorenom", rekao je Marsenić.

Prema njegovim rečima, do sada je razlika u finansiranju bila velika, jer je za masovni sport izdvajano 0,2 odsto, a za vrhunski 99,8 odsto.

"Moramo da stvorimo uslove da se bavimo sportom. Ako nema para, nema ni sporta. Međutim, ne daju se budžetske pare za Mančester junajted ili Barselonu, klubove koji imaju svoje vlasnike i sponzore, već za ono što se smatra opštim interesom", rekao je Marsenić.

On je istakao i da se deci svaki dan nudi puno "sedećih programa" i da zbog toga "državi preti kolektivno samoubistvo".

"Slažem se da treba osvajati medalje. S druge strane, treba voditi računa i da deca budu zdrava. Broj deformiteta kod dece permanentno raste iz godine u godinu, kao i broj neinfektivnih bolesti, dijabetisa, hipertenzije", rekao je Marsenić.

On je izrazio očekivanje da će poslanici shvatiti da bez masovnog sporta, nema ni vrhunskog sporta, a ni zdravlja.

"Ako nemate plan, ako stvarate veštačke grupacije bogate dece, ova država nema budućnost u sportu", rekao je Marsenić i dodao da u Ministarstvu omladine i sporta "nisu imali razumevanja", pa se nada da će se amandmanima poboljšati Zakon.

U Skupštini Srbije danas je počela rasprava o Predlogu zakona o koji će se bitno razlikovati od važećeg koji je na snazi od 1996. godine.

Pogledajte još