Očekuju se rast inflacije i stabilan dinar

0

U naredna tri meseca ne treba očekivati ozbiljniji privredni oporavak domaće industrije, doći će do porasta inflacije, a kurs dinara će ostati na sadašnjem nivou uz mogućnost blagog rasta, ocenili …

BEOGRAD, 8. marta 2011. (Beta) – U naredna tri meseca ne treba očekivati ozbiljniji privredni oporavak domaće industrije, doći će do porasta inflacije, a kurs dinara će ostati na sadašnjem nivou uz mogućnost blagog rasta, ocenili su u utorak autori časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT)

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Beogradu, očekuje se da će industrijska proizvodnja u prva cectiri meseca ove godine imati rast od 2,3 odsto u odnosu na isti period lani kao i da će potrošačke cene u odnosu na decembar prošle godine porasti za 5,2 odsto.

Prema procenama MAT-a, spoljnotrgovinska razmena će beležiti rast i to izvoz robe za oko sedam odsto, a uvoz za oko pet odsto.

Ekonomista Vladimir Vučković je kazao da prevelika apresijacija dinara nije dobra zbog izvoza i dodao da bi nepromenjena referentna kamatna stopa delovala stabilizirajuće.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.