Drašković: Povampiruje se duh nacionalizma

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković upozorio je povodom 20. godišnjice devetomartovskih demonstracija u Beogradu, da se "povampiruje" duh nacionalizma koji Srbiju "slabi i sramoti i svađa je sa susedima i demokratskim svetom".

"Kako drukčije razumeti državnu strategiju da se Srbima u Hrvatskoj vrati konstitutivni status iz vremena Jugoslavije? Ili zahtev da isti status dobiju i Srbi u Crnoj Gori, koja je sebe definisala kao državu građana a ne nijednog naroda, pa ni crnogorskog? Kako bismo reagovali da Hrvatska i Crna Gora zatraže isto i od Srbije? Šta to radimo i zašto?", rekao je Drašković u intervjuu za dnevni list Danas od srede.

Drašković, čija je stranka deo vladajuće koalicije, ocenio je da će rekonstrukcija vlade biti "krečenje fasade" ako ne usledi promena državne strategije.

"Moraju se saseći rasipništvo i mnoge Kolubare. Nekoliko stotina miliona evra godišnje plaćamo iluziju 'očuvanja suvereniteta nad Kosovom", rekao je on i zapitao koliko će koštati ministarska konferencija nesvrstanih i "šta će taj skup državi koja hoće status kandidata u EU".

Upitan da li činjenica da SPO danas u mnogo manjoj meri učestvuje u kreiranju društvenih prilika i vlasti u Srbiji od Socijalističke partije Srbije donekle predstavlja poraz srpskog društva ili njegov lični, Drašković je odgovorio da je to i njegov i poraz društva u Srbiji.

"To jeste poraz i našeg društva i moj lični i poraz svih koji su se deset godina žrtvovali za novu, evropsku Srbiju", rekao je on.

Pogledajte još