U pripremi prodaja preostalih akcija "Pekabete" i "C marketa"

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) - Agencija za privatizaciju priprema prodaju preostalih akcija beogradskih trgovinskih preduzeća Pekabeta i C market, ali ih neće prodati po ceni koja je niža od one po kojoj su prodate akcije Delta Maksija belgijskoj kompaniji Delez, rečeno je u sredu Beti u Agenciji.

Delta Maksi je vlasnik 69,44 odsto akcija Pekabete, a u vlasništvu države je preostalo 14,56 odsto kapitala tog preduzeća. U vlasništvu Delta Maksija je i paket od 75,14 odsto akcija C marketa gde je društvenom vlasništvu preostalo 23,23 odsto kapitala.

Delez je ugovorio preuzimanje 100 odsto akcija Delta Maksija po ceni od 932,5 miliona evra, ali su u tu cenu uračunati dugovi Delta Maksija od 300 miliona evra.

Agencija za privatizaciju ima mogućnost da na berzi ili ponudom za preuzimanje proda državni kapital u Pekabeti, a traži način kako da privatizuje društveni kapital u C marketu jer bi prema važećim propisima početna cena za te akcija bila 20 odsto njihove procenjene vrednosti, što je značajno niže od cene po kojoj su otkupljene akcije Delta Maksija.

Delez je, kao i svaka druga kompanija koja kupi više od 25 odsto akcija nekog preduzeća u Srbiji, obavezan da objavi ponudu za otkup preostalih akcija.

Pogledajte još