Reprogramiranje dugovanja samo odlaže rešenje

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) - Srpski privrednici ocenili su u serdu da će mere Vlade Srbije za reprogramiranje dugova preduzeća samo odložiti rešenje problema i da bi umesto toga trebalo uraditi strukturne i poreske reforme.

"Država ne bi trebalo uopšte da ulazi mnogo u problem privatnih firmi sem da uspostavi jasna pravila igre, da se rokovi plaćanja poštuju i da uz veću efikasnost trgovinskih sudova naplata bude efikasnija", kazao je agenciji Beta portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

To podrazumeva, istakao je on, i da javni sektor i javna preduzeća smanje dugovanja prema privredi jer u ovom ternutku samo lokalna javna preduzeća u Srbiji duguju privredi 34,5 milijardi dinara.

"Imate sada jednu besmislenu situaciju u kojoj država izmišlja kako da pomogne privredi, a ona je privrednu praktično naterala u gubitke. Preduzeća su za obavljene poslove koji im nisu plaćeni unapred platila porez na dodatu vrednost (PDV), mnogi su podigli i kredite, odnosno kreditraju javni sektor", kazao je Rajić.

Kako je naveo, program reprogramiranja dugova preduzeća će pomoći ali će ta dugovanja opet morati da dodju na naplatu i samo se odlaže rešavanje problema, odnosno "presipa se iz šupljeg u prazno". Rajić je dodao da će mere pomoći nekim kompanijama, kao što je na primer Trajal, koje dobro posluju ali imaju nagomilane dugove iz prošlosti, da premoste probleme.

Pogledajte još