Veliki pad cena na Tokijskoj berzi

TOKIO, 14. marta 2011. (Beta-AP) - Indeksi akcija na Tokijskoj berzi u ponedeljak su, prvog dana trgovine posle razornog zemljotresa i cunamija, osetno pali zbog straha među investitorima oko stanja japanske ekonomije.

Indeks Nikkei 225 na Tokijskoj berzi nastavio je pad od petka i u ponedeljak je izgubio 6,2 odsto dok je opšti Topix pao 7,5 odsto. Među najvećim gubitnicima su Tokijska elektrodistribucija sa padom cene od 23 odsto i Istočnojapanska železnička kompanija sa 18 odsto.

Akcije Tojote, najvećeg svetskog proizvođača automobila, spustile su se 7,9 odsto nakon što je ta kompanija saopštila da će do srede prekinuti proizvodnju u domaćim fabrikama.

Centralna banka Japana ubacila je na tržište novca rekordnih 15 hiljada milijardi jena (184 milijarde dolara) i olabavila monetarnu politiku.

Nastojeći da očuva stabilnost finansijskih tržišta, Banka Japana je zasula bankarski sistem kešom u nadi da će banke nastaviti da daju kredite i tako zadovoljiti rast tražnje sredstava koji se očekuje.

Pogledajte još