Nadlanu.com vas vodi u Dubai

Nije puka fraza kad se kaže da je Dubai grad koji vas nikako neće ostaviti ravnodušnim. Skoro svi koji su posetili ovo mesto Dubai zaista vole ili ga skoro preziru.

Prve asocijacije na Dubai mnogima sigurno su moderne staklene zgrade usred pustinje. Grad koji je u posljednjih desetak godina postao jedna od najvažnijih tačaka na karti sveta, je kako kažu iskusni putnici, idealno mesto za kraće odmore i tokom maja i oktobra.

Dubai je iznikao na ribarskom naselju koje je preraslo u veliku trgovačku luku između Mesopotamije i Indije. Zahvaljujući nafti Dubai je danas poznat i kao "City of Gold".

Bez šetnje 

Ljubitelji pešačenja po gradu sigurno će ostati uskraćeni za ovo zadovoljstvo u Dubaiu. Staza za pešake skoro da nema. Zbog visokih temperatura tokom većeg dela godine život u gradu  počinje tek predveče.

Sedište grada i poslovih zgrada je Burj Dubai gdje se vrte ogromni novci, nalaze poslovne zgrade i odsedaju značajni ljudi iz ekonomije i politike.

Hoteli i šoping i skijanje

Jedan od najpoznatijih hotela je "Jumeirah" sa najvećom plažom s koje se pogled pruža na Burj al Arab-hotel jedro. Temperature su tako visoke da je more jako toplo. Tokom leta od marta do oktobra temperature dosežu i do 40 stepni.

Mall of Emirates je najveći soping centar u kojem se verovali ili ne možete i skijati. Tu je i mala Venecija grad napravljen po uzoru na pravu Veneciju. Nema marke koju ne možete naći u ovom gradu. Od predivnih tepiha iz cele Azije, dijamanata, zlata i drugih ekskluzivnih kamenja, odličnog porcelana, parfema i elektrike.

(old_image)

Dubai Mall, deo Burj Dubai će biti najveći tržni centar na svetu 2008. godine. Zlato i nakit možete pronaći u Bur Dubai a neki od najznačajih centara luksuzne robe su Wafi Mall, The Village na Jumeriah Beach Road kao i Twin Towers na Beniyas Road i BurJuman Centre na Trade Centre Road.

Pravi Dubai, ipak, ćete doživeti tek ako se odlućite da posetite pustinju, gde možete i večerati sa beduinima

Noćni život i pravila ponašanja

Noćni život Dubaia je priča za sebe. Žurke se uglavnom organizuju u sklopu luksuznih hotela i letovališta, tako da je zabava zagarantovana.

Važno je ipak da znate da je Dubai i pored toga što važi za istinski kosmopolitski centar i mesto u kojem se veoma poštuje tradicija.

(old_image)

Putnici preporučuju da se u kontaktu sa lokalnim stanovništvom uvek koristi desna ruka, ako želite da nešto fotografišete tražite dozvolu. Izbegavajte da pokazujete đon cipele kada sedite naspram nekoga, jer je to uvredljivo.

Oblačenje je prilično konzervativno. Žene bi trebalo da izbegavaju usku odeću i onu koja puno otkriva.

Šta obavezno videti u Dubaiju

najveće zatvoreno skijalište
najviši toranj na svetu
najbolji pustinjski safari
vodeni park - 8 svjetsko čudo - Palma
noćni život
The Dubai Heritage Village

Više o najnovijijim ponudama putovanja na sajtu www.mojodmor.rs

Pogledajte još