Srbija će za 10 godina uvoziti radnu snagu

BEOGRAD, 15. marta 2011. (Beta) - Srbija će za desetak godina verovatno uvoziti radnu snagu, jer nam nedostaju stručnjaci, a stanpovništvo je sve starije, ocenio je predstavnik Instituta za društvene nauke Vladimir Nikitović.

"Tačno je da imamo oko milion nezaposlenih, ali njihova obrazovna struktura je loša, tako da se uprkos višku radne snage već danas oseća nedostatak kadrova u odredjenim profesijama. Višak radnika potiče mahom iz mašinske i metalske industrije, a manjak se oseća u nekim novim granama, kao što su IT i ekologija", rekao je on za novi broj časopisa "Biznis i finansije".

Prema njegovim rečima, obrazovni sistem u Srbiji nije kompatibilan sa potrebama savremenog razvoja i težnjom zemlje da udje u Evropsku uniju i bude konkurentna na tom tržištu.

Većina zemalja zapadne Evrope već decenijama uvozi radnu snagu i time, iako to nije bila osnovna namera, podiže fertilitet, naveo je on i dodao da su na takve poteze odnedavno prinudjene i zemlje južne Evrope, pa je tako Italija, od tradicionalno emigrantske, postala imigrantska zemlja.

Pogledajte još