Srpskom fudbalu preti teška kazna

STARA PAZOVA, 15. marta 2011. (Beta) - Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić izjavio je u Staroj Pazovi da je problem huligana izuzetno velik i da ljudi nisu svesni koliko su reprezentacija i klubovi blizu teške kazne.

On je podsetio je da su klubovi i reprezentacija poslednjih nekoliko godina platili više od milion i po evra kazne zbog ponašanja huligana.

"UEFA nam je poslala jasnu poruku, ali ovaj problem može da reši samo država, a ne samo Fudbalski savez. Već imamo nekoliko 'žutih kartona' i blizu smo teške kazne, koja može da zaustavi klupski i reprezentativni fudbal u Srbiji", rekao je Karadžić novinarima.

Prema njegovim rečima, Fudbalski savez je zatražio od Zajednice superligaša Srbije da odmah kažnjava sve izgrede na utakmicama domaćeg šampionata i da klubovi moraju da snose sankcije za incidente.

"Tražimo od državnih organa da nam saopšte ko su organizatori nereda u Đenovi. Jednostavno nije moguće da su huligani osuđeni i služe zatvorske kazne, a da se ne zna ko ih je poslao", rekao je Karadžić.

Predsednik FSS istakao je da uoči polufinala Kupa Srbije u kome se sutra sastaju Partizan i Crvena zvezda, danima zasedaju svi relevantni faktori i da mu se čini da "situacija malo jenjava".

"Trener Crvene zvezde Robert Prosinečki i trener Partizana Aleksandar Stanojević pokazali su da stvari mogu da se rade na civilizovan način. Nadam se boljoj atmosferi nego na prethodnim derbijima", rekao je Karadžić.

On je potvrdio da će 14. maja na svečanom otvaranju Kuće fudbala u Staroj Pazovi prisustvovati predsednik FIFA Sep Blater i predsednik UEFA Mišel Platini i tada će razgovovarati o rešavanju nasilja na mečevima.

Karadžić je naglasio da Savez finansijski nikada nije bolje stajao, jer je u prethodnom periodu ostvario dobit od dva i po miliona evra.

Predsednik FSS je dodao i da je Savez preporučio Zajednici superligaša od sezone 2013/14. klubovi koji nemaju stadione sa reflektorima ne mogu da se takmiče u najvišem rangu.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković rekao je da je stiglo mnogo zahteva za kartama za utakmicu u Estoniji, ali da navijači Srbije ne mogu organizovano da putuju na mečeve do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012.

Pogledajte još