Razmatra se mogućnost povoljnije otplate mazuta

BEOGRAD, 16. marta 2011. (Beta) - Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić kazao je u sredu agenciji Beta da se razmatra mogućnost da se toplanama u Srbiji koje imaju velika potraživanja od dužnika omogući povoljnija otplata pozajmljenog mazuta.

On nije mogao da precizira na koji način će to biti uradjeno.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović rekao je agenciji Beta da toplane u Srbiji imaju veliki problem da vrate pozajmljeni mazut iz Robnih rezervi, jer im gradjani za grejanje duguju oko 130 miliona evra.

Stojanović je kazao da je 31 toplana iz Srbije koja koristi mazut za grejanje, tokom zimske sezone morala da traži pozajnicu tog energenta iz Robnih rezervi, jer im Naftna industrija Srbije (NIS) nije odobrila odloženo plaćanje.

Prema njegovim rečima, prvu količinu mazuta od 30.000 tona iz Robnih rezervi toplane u Srbiji povukle su u decembru 2010. godine, druga pozajmica od 18.900 tona je bila u januaru ove godine, a u februaru je odobrena još jednu pozajmicu od 19.250 tona koja može da se preuzme do 1. aprila.

Pogledajte još