Besplatni lek - Коrak za srce

Najjeftiniji lek u Srbiji danas je šetanja, ideja je vodilja farmaceutske kompanije Actavis koja je pokrenula kampanju "Korak za Srce". Cilj kampanje jeste da ukaže na važnost šetnje za zdravlje i pozove građane u šetnju.

Prva šetnja, u dužini od tri kilometra, biće realizovana uz podršku poznatih ličnosti iz sveta sporta i kulture 9. aprila, 2011. godine, sa početkom u 10 sati u pet gradova Srbije (Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Čačku).

- Iskreno se nadamo da ćemo kroz našu kampanju i uz medijsku podršku uspeti da apelujemo na sve naše građane da shvate koliko je malo vremena i lične inicijative potrebno da bi se vodio zdrav zivot– kaže Maja Gedošev, direktor za korporativne komunikacije kompanije Actavis.

Tri kilometra dnevno

Medicinska istraživanja pokazala su da tri kilometra šetnje dnevno može da zaštiti od većine oboljenja srca i krvnih sudova.

- U sledećim fazama projekta biće obuhvaćeni i drugi gradovi Srbije, tako da će se konstantno unositi nove zelene staze za šetnju, od kojih su neke nama već poznate, a neke od njih će biti prvi put predstavljene – kaže Maja Gedošev.

(old_image)

Turistička organizacija Srbije i Actavis potpisali su i protokol o saradnji na projektu "Korak za srce" i pozvali ostale partnere projekta da se pridruže potpisivanju protokola.

- Ovo je pozitivan primer saradnje javnog i privatnog sektora. Ovim projektom započeli smo izradu "atlasa" zelenih staza gradova, a planiramo da obuhvatimo i planine, banje, nacionalne parkove i obale reka Srbije – rekla je direktor Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac.

Konferenciji za novinare prisutvovali su Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu za Zaštitu životne sredine iprostornog planiranja Vlade Srbije, Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije, Nebojša Stojanoski, predsednik Saveza za fitnes i rekreaciju Srbije i Maja Gedošev, direktor za korporativne komunikacije kompanije Actavis.

Startna mesta šetnje "Korak za srce"

Startna mesta velike šetnje 9. aprila sa početkom u 10 sati su:
BeogradAda Ciganlija: Plato kod hotela Jezero
Novi Sad Petrovaradin: Samostan Svetog Jurja
NišTvrđava: Veliki parking kod Mašinskog fakulteta
ČačakGradski Bedem: Kod gradskog bazena
KragujevacSpomen park: Hotel Šumarice

Srbija po broju kardiovasklularnih bolesti druga u Evropi

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u razvijenim i zemljama u razvoju. Procenjuje se da je 2000. godine više od ćetiri miliona Evropljana umrlo od kardiovaskularnih bolesti, što čini 43 odsto smrti muškaraca i 55 odsto žena. U Srbiji je, prema statističkim podacima 2005. god. 57 odsto svih smrti bilo uzrokovano bolestima srca i krvnih sudova i po tome smo na neslavnom drugom mestu u Evropi i trećem na svetu!

Faktori koji utiču na razvoj koronarne bolesti su višestruki, a najznačajniji su povišeni krvni pritisak, povišene vrednosti holesterola u krvi, šećerna bolest, prekomerna telesna težina, pušenje, fizička neaktivnost, stres, starenje i nasledna predispozicija.

Projekat "Korak za srce" biće realizovan uz podrškuMinistarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, Turističke organizacije Srbije, Saveza za fitnes i rekreaciju Srbije kao i mnogobrojnih lokalnih institucija, opština i ustanova.

D.T.

Pogledajte još