UEFA preti isključenjem iz evropskih takmičenja

BEOGRAD, 16. marta 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas da srpskim i hrvatskim fudbalskim klubovima i reprezentacijama preti isključenje iz takmičenja koje organizuje Evropska fudbalska unija (UEFA) zbog problema sa nasiljem na utakmicama.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da eliminacija reprezentacije i klubova iz prestižnih fudbalskih takmičenja nije interes ni države ni klubova ni samih navijača.

"Izolacija Srbije u fudbalu znači, naravno, da nećemo učestvovati ni u kakvim sportskim takmičenjima - ni reprezentativno ni kao klubovi", kazao je Dačić i dodao da bi država, sportski savezi i klubovi trebalo da se udruže i "spasu fudbal".

Dačić je kazao da neće prisustvovati današnjem večitom fudbalskom derbiju između Partizana i Crvene Zvezde zbog službenog puta u Crnu Goru i dodao da očekuje da će sve proći u redu i miru.

"Žalosna je država u kojoj red i mir zavise od toga da li je ministar unutrašnjih poslova tu. Interes svih je da sport oslobodimo nasilja. Ko će za koga navijati i šta će pevati - to je lična stvar, a naši prioriteti su javni red i mir", kazao je Dačić.

Dačić je posle poslovnog ručka u organizaciji Američke privredne komore, na pitanje da li policija istražuje pozadinu nereda koji su navijači fudbalske reperezentacije Srbije organizovali u Đenovi, rekao da je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić dao izjavu o tom događaju u policiji.

On je dodao da će javnost biti obaveštena čim policija dođe do novih informacija na tu temu.

Predsednik UEFA-e Mišel Platini boravio je nedavno u radnoj poseti Srbiji i Hrvatskoj, kada je državne i sportske čelnike upozorio da što pre reše problem huliganizma i pooštre zakone o kažnjavanju izgrednika na sportskim manifestacijama.

Pogledajte još