Banje - lek i zabava

ČARI mineralnih izvorišta na izmaku zimske sezone počeli su da mame posetioce u neku od srpskih banja. Ljubitelji zdravog vazduha i prijatnog odmora gotovo da su popunili hotele i pansione, čemu posebno doprinose povoljne cene smeštaja i hrane u predsezoni. Pored mesta za lečenje, domaći centri nude i mnogobrojne uslove za razonodu i uživanje.


Prolom banja

NA svega 80 kilometara od Niša, ovaj prirodni rezervat idealan je za izlete i odmor lakog tempa. Prepoznatljiva je po svojoj prolom vodi, po koju svake godine dođe stotine hiljada posetilaca. Turisti nikako ne zaobilaze ni impozantnu Đavolju varoš, koja je bila u izboru za sedam svetskih prirodnih čuda, a smeštena je u neposrednoj blizini.


Ovčar banja

PLANINSKI vazduh Zlatibora privlači mnogobrojne posetioce u Ovčar banju, koja je smeštena na svega 15 minuta vožnje od Čačka. Pravi je izbor za ljubitelje lova, ribolova i planinarenja, jer obiluje bogatim rastinjem. Tik uz banju nalazi se i Ovčarsko-kablarska klisura i dva veštačka jezera. Idealna je za lečenje reumatskih oboljenja i posledica preloma kostiju.


(old_image)

Zvonačka banja

LAGODAN odmor uz umerenu rekreaciju karakterističan je za banju koja se nalazi na oko 300 kilometara jugoistočno od Beograda. Kako ima obeležje klimatskog mesta i smeštena je na specifičnoj ruži vetrova, najviše je posećuju bolesnici koji pate od povišenog krvnog pritiska, ali i nervnih bolesti. Posetioci mogu da uživaju u dva bazena sa mineralnom vodom. Manastir Paganovo, koji se nalazi u blizini, uvršten je u svetsku kulturnu baštinu.


Bukovička banja

CENTAR Aranđelovca može da se pohvali mestom za intenzivno lečenje, koje posećuju hronični bolesnici. Bukovička banja poznata je po nekoliko mineralnih hladnih izvorišta. Oni koji su u potrazi za lekom, ali i mnogobrojni turisti, svakodnevno odlaze na terapije lekovitom glinom, kojom ovo područje obiluje. Iako banja ima dosta zelenila i mesta za odmor, posetioci mogu da uživaju i u obilasku grada i njegovih znamenitosti.

(old_image)

PROSEČNE CENE POLUPANSIONA

Prolom banja 1.990

Ovčar banja 2.300

Zvonačka banja 2.600

Bukovička banja 2.200

(Cene su u dinarima)

(old_image)

Izvro: Novosti.rs

Pogledajte još