Moskva razmišlja da odustane od Južnog toka?

MOSKVA, 17. marta 2011. (Beta) - Rusija razmatra mogućnost odustajanja od izgradnje gasovoda Južni tok, piše u četvrtak moskovski dnevnik Komersant.

U tekstu posvećenom razgovorima predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, dnevnik navodi da je sudbina gasovoda bila jedno od glavnih pitanja.

Potpredsednik ruske vlade Igor Sečin, koji je učestvovao u razgovorima, rekao je listu da Moskva može da odustane od ideje izgradnje podvodnog gasovoda Južni tok.

"U sadašnjem trenutku Gasprom i Vlada proučavaju različite mogućnosti minimizacije troškova pri realizaciji projekta Južni tok. Varijanta izgradnje pogona za proizvodnju tečnog gasa na Crnom moru može biti dodatak ili jedna od alternativa gasovodu. Pri tome, pogon za tečni gas može biti izgradjen i na severu, kod nalazišta Jamal", rekao je Sečin.

"Moskva je time prvi put priznala da varijanta sa izgradnjom pogona za proizvodnju tečnog gasa na obali Crnog mora, za koji je premijer Vladimir Putin zadužio ministra energetike Sergeja Šmatka prošle nedelje, može postati ne dopuna, već alternativa podvodnoj cevi i dovesti do odustajanja od Južnog toka u prvobitnoj varijanti", navodi list.

Pogledajte još