Hleb (ne)će poskupeti

BEOGRAD, 16. marta 2011. (Beta) - Zabrana izvoza pšenice iz Srbije koju je uvela Vlada ne znači da hleb neće poskupeti, jer je to samo početna mera stabilizacije tržišta hlebnog žita u zemlji, izjavio je predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica.

Da bi cena hleba u Srbiji ostala nepromenjena navažnije je, prema njegovim rečima, da se izmeni uredba Vlade Srbije da se cena hleba koji se pravi od pozajmljene pšenice iz robnih rezervi vezuje za cenu od 44 dinara, a ne za cenu od 38 dinara iz avgusta 2010. godine.

Predsednik Udruženja pekara Srbije kaže da je potrebno ukinuti carine na uvoz pšenice i brašna, kako se preostale količine tog žita ne bi monopolski koristile. Pralica je dodao i da treba produžiti za još šest meseci važenje Uredbe o hlebu, koja predvidja ograničenje marži.

"Ukoliko do svega ovog ne dodje, hleb će morati da poskupi na oko 70 dinara, jer se očekuje i poskupljenje struje i nafte", kazao je on. Vlada Srbije je zabranila na tri meseca izvoz pšenice i brašna iz Srbije.

Pogledajte još