Dačić i Brajović potpisali sporazum o saradnji

BUDVA 17. marta 2011. (Beta) - Srbija i Hrvatska potpisale su u četvrtak sa Crnom Gorom bilateralne sporazume o policijskoj saradnji čiji su ciljevi efikasnija policijska saradnja, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Sporazumi su potpisani na Konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koja je u četvrtak počela u Budvi.

Sporazumom izmedju Crne Gore i Srbije precizirana je saradnja koja se odnosi na zaštitu drzavne granice, ličnih podataka, regulisano je pitanje oficira za vezu, zaštite svedoka kao i druge aktivnosti koje će doprineti uspešnijoj saradnji u borbi protiv svih oblika kriminala, saopštio je novinarima u Budvi crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je kazao da je saradnja dve policije dobra, te da potpisani sporazum predstavlja pravni okvir za aktivnosti koje tu saradnju "čine još efikasnijom".

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova je ukazao da dve države imaju dijametralno suprotne zakone o državljanstvu, zbog čega nije moguće potpisati ugovor o dvojnom državljanstvu. Brajović je, medjutim, zamolio Dačića da ubrza proceduru otpusta iz državljanstva Srbije za sve one gradjane Crne Gore koji imaju srpsko državljanstvo, a dobili su garanciju Crne Gore da dobiju crnogorsko.

Pogledajte još