Tasos I deo

Portal Nadlanu.com predstavlja vam ostrvo Tasos (Thassos). Ako ste s bili u nedoumici šta da vidite na ovom najsevernijem grčkom ostrvu koje mnogi zovu i "šuma koja pliva" na pravom ste mestu.

Informišemo vas o najboljim plažama na Tasosu, najboljim žurkama, hrani, kulturnim znamenitostima, ako znate za nešto bolje javite nam, a ako planirate da se odmarate na te Tasosu posetite sajt www.mojodmor.rs sa najpovoljnijim ponudama letovanja na Tasosou i Grčkoj.

Idealno za porodični odmor

Prijatna klima, prelepa priroda i plaže zaštitni su znak Tasosa - ostrva koje pripada teritoriji zvanoj Trakija, prefekturi Kavala.

Površina Tasosa je oko 380 km2, nezaobilazna turistička odredišta na Tasosu su Limenas na severu ostrva i Limenarija i Potos u južnom delu.

Dobri poznavaoci ovog ostrva kažu da je ostrvo Tasos idealna destinacija za porodični odmor i da nudi sadržaje za sve generacije i ukuse.

U zaleđu na južnom i istočnom delu ostrva smeštene su nepregledne borove šume, imaćete osećaj kao da ste na Zlatiboru na moru. Na ovom ostrvu može da se diše punim plućima i na plus 30 stepeni. Unutrašnjost ostrva je potpuno netaknuti planinski predeo sa raštrkanim selima.

Tasosu nisu odoleli ni Odisej ni Hipokrat

Limenas je glavni i najveći grad Tasosa. Prema Herodotu ostrvo je ime dobilo po sinu feničanskog kralja Aginora, Tasosu. Mitologija kaže da je Tasos stigao na ostrvo tražeći svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs. Propovedajući hrišćanstvo, ovuda je prošao i apostol Pavle na putu ka Filipima. Ni Odisej mu nije odoleo jer, dok je prolazio pored zaliva sirena i čuo njihovu zanosnu pesmu, došao je u iskušenje da zauvek ostane tu. Čak je i Hipokrat odabrao ovo ostrvo i živeći na njemu četiri godine napisao neka od svojih najvećih dela.

Od većih mesta, obavezno vidite Limenas, Potos i Limenariju.

Kako stići do Tasosa?

Iz Srbije do Tasosa najbolje je ići preko Makedije. Iskuni putnici kažu da najbolji put vodi preko graničnog prelaza Preševo, zatim kroz Makedoniju do Gevgelije.

Od grčkog graničnog prevoza Evzoni nastavljate oko 50 kilometara do kružnog prstena oko Soluna. Kad dođete u Solun sledite zelene putokaze za Kavalu, kako biste do Kavale stigli novim autoputem. Iskusni vozači savetuju da pratite zelene table "Kavala", jer postoje
i plave koje će vas takođe odvesti do Kavale, ali ćete putovati tri puta duže.

(old_image)

Kad se približite Kavali, nemojte u nju ulaziti nego nastavite autoputem, prateći zelene putokaze za Xanti, oko 30 kilometara, dok ne ugledate putokaz za Keramoti i oznaku za trajekt. Siđite sa autoputa, tako da vam ostaje oko 20 kilometara solidnog puta do luke gde ćete se ukrcati na trajekt, koji plovi do glavnog mesta na Tasosu – Limenas. Trajektom se plovi oko osam kilometara. U špicu sezone trajekti polaze na svakih pola sata.

Plaže na Tasosu

Psili Amos - južno od grada Potos i jedna je od najpopularnijih malih plaža. Starije žene nekad su dolazile na ovu plažu na godišnje kupanje u turskom kupatilu. Stabljike bora i maslina okružuju čitavu plažu.

Jedan od najlepših prirodnih čuda Tasosa jeste bazen u steni - Giola. Bazen se prirodno puni iz mora ispod stena pa je voda u njemu slana, u njemu je voda u odnosu na more uvek toplija, te je tako kupanje više nego prijatno.

Nezaobilazno mesto za kupanje je i Paradise beach, plaža smeštena na oko 30 kilometara od Potosa ili 24 kilometara od Limenasa.
Plaža obiluje sitnim peskom u vodi i na obali. Plicak je dugačak oko 30 metara. Levi deo plaže je rezervisan za nudiste.

(old_image)

Mermerna ili Docina plaža udaljena je četiri kilometra od Makrijamosa. Cela obala je prekrivena sitnim belim mermernim kamenčićima, koji doprinose lepoti ove plaže.

Ako planirate da iznajmite motor, obavezna je dozvola A kategorije.

U sledećem delu našeg puta na Tasos čućete priču o manastiru sv Arhangela Mihaila, selu Kazaviti. Donosimo vam i recept za čuvenu grčku musaku, informacije o smeštaju i najboljim žurkama na Tasosu.

Pogledajte još