SNS za izbore posle odluke EK o kandidaturi Srbije

BRISEL, 17. marta 2011. (Beta) - Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak u Briselu da je SNS spremna za izbore krajem ove godine, pošto se EU izjasni o kandidaturi Srbije za članstvo.

Nikolić je posle sastanka sa komesarom za širenje EU Štefanom Fileom naglasio potpuno opredeljenje SNS za put Srbije ka EU, rekavši da je SNS rešena da ispuni sve obaveze Srbije, uključujući punu saradnju s Tribunalom u Hagu.

On je time odgovorio na pitanje novinara da li je s komesarom Fileom razovarao i o hapšenju optuženog Ratka Mladića, kao o ključnom uslovu da Srbija postane kandidat za prijem i započne pregovore sa EU.

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta preneli da Evropska komisija smatra da bi i vanredni, i redovni izbori u Srbiji - marta 2012. godine, mogli usporiti donošenje odluke Saveta ministara EU o odobravanju Srbiji statusu kandidata za prijem i, što je presudno, o početku pregovora o tome.

Takođe, rekli su upućeni zvaničnici u Briselu, Srbija mora ispuniti sve postavljene uslove. To je i File predočio Nikoliću: od reforme pravosuđa, do hapšenja Mladića. Jer, bez takve, pune saradnje s Tribunalom, teško da bi neke članice EU pristale da odobre pregovore sa Srbijom.

Pogledajte još