Herbafast Fashion Selection

Najveći modni događaj u jugoistočnoj Evropi, 18. po redu “Herba Fast Fashion Selection“ održaće se od 4. do 18. aprila u Beogradu. Novina je da je po prvi put u istoriji naše modne scene, modna agencija „Select“ organizovala novinarsku konferenciju van granica naše zemlje, u Opatiji.

U toku dve nedelje imaćemo priliku da vidimo najnovije kreacije poznatih kreatora, kao i mladih dizajnera. Među njima su i „Monsoon“, „P.S. Fashion“, Zvonko Marković, „St. George“, Visoka strukovna tekstilna škola za dizajn tehnologiju i menadžment u Beogradu, kao i moda za najmlađe – „Chicco“ i „Koko Kids“.

Na konferenciji u “hrvatskom Monte Karlu”, u bašti hotela Sv. Jakov, koji je deo grupacije “Milenij” hotela, uz degustaciju istarskog vina i pogled na more i zalazak sunca, imali smo priliku da se upoznamo sa dizajnerima i njihovim idejama i inspiracijama za nove kolekcije. Novinari i kreatori družili su se onako kako najviše vole, u opuštenoj atmosferi, neformalnom ćaskanju sa čašom vina u ruci.

Zvonko Marković

Uglavnom kreira za svečanije prilike – venčanja ili mature. A u tim prilikama svaka žena se oseća kao princeza, zato je Zvonko pronašao inspiraciju u bajkama a svoju kolekciju nazvao „Magic Stick“. „Bajke su neizbežan deo odrastanja svakog čoveka. Još kao dete maštao sam o velikim balovima, vitezovima... Čitajući bajke danas, nekim novim generacijama, shvatio sam da u njima postoje momenti koji su mene uveli u prva modna maštanja!“.

(old_image)

Zvonku je inspiracija prvenstveno Pepeljuga, pa Zvonko dalje kaže: „Pitanje je... Nije bi bilo bolje da je Pepeljuga otišla na bal u svojoj autorskoj haljini? Da li bi možda u njoj zavela princa?! Možda bi prošla mnogo bolje?“. Zvonko voli da se poigrava bajkama, a kako će kolekcija za svečane prilike izgledati, i kako izgleda savremena „Pepeljuga“, imaćemo prilike da vidimo posle 4. aprila.

Peđa Đuknić

Kreirao je modele za savremenu ženu, za proleće – leto.“ Kolekcija je inspirisana osamdesetim godinama, sakoi do pola butina, korseti, naglašen struk uz pomoć kroja. Crna i siva će preovlađivati, ali i svetliji tonovi – bela I bež, roze, žuta...“, kaže Peđa za portal Nadlanu.com.
Na pitanje da li u Srbiji može pristojno da se živi od kreiranja, Peđa kaže:
Zavisi kako shvatate to “pristojno”. Ne može bogato da se živi, pogotovo ne mogu mladi, talentovani I obrazovani dizajneri koji ulažu u svoje znanje. Sada se modom bave mnogi koji ni ne poznaju modni dizajn… Ali ako bih morao da dam neki konačan odgovor onda je – da, od modnog dizajna se može živeti. Ali, uz stalnu inovativnost i dobar kvalitet, što često nije lako.

Peđine modele naći u Čumićevom sokačetu, gde izlažu i drugi talentovani, domaći, modni dizajneri.

(old_image)

Bojan Božić i Valentina Obradović

Kreiraju za „Afrodite Mode Collection“. Ovaj modni brend sinonim je za prefinjenost, eleganciju i otmenost. „Naziv kolekcije za proleće leto je Afrodita. Ovo je 50. kolekcija od postojanja naše modne kuće. Inspiracija je magično, tirkizno, more, plavo i Azurne obale... Ukratko rečeno, težnja ka savršenstvu.“, kaže Bojan Božić.
Na pitanje da li je isplativo kreirati za tinejdžerke, Bojan odgovara:
- Modna kuća za koju radim neguje poseban stil – a to je poslovna žena. Imao sam prilike da radim i za druge grupacije, i to mi nije predstavljalo problem... Mislim da je najbitniji autorski pečat koji ostavljate u svakom modelu, bez obzira kome je namenjen.

Bojan smatra da dugogodišnji rad i iskustvo izdvajaju iz „mase“:
-
Vremenom se oblikuje taj poseban stil. Pogotovo na tržištu mode veoma lako ispliva ono što je dobro i kvalitetno. Bitno je da radite ispravno, da konstrukcija bude perfetkna, šivenje na svom mestu. I kada radite najbolje uvek se izdvojite od ostalih. Ne postoji recept, postoje samo rad i autorska dela.

Ovo je samo deo onoga što ćemo videti na modnom događaju “Herba Fashion Selection“. Neki dizajneri spremili su i čipku, saten i svilu, neki lan, ili prugice... Svako ima ideju kako da se izrazite kroz odeću i budete originalni i drugačiji, a vaše je da u tim modelima pronađete sebe.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Peđa Milosavljević

Pogledajte još