Počelo snimanje Hobita

VELINGTON, 21. marta 2011. (Beta) - Na Novom Zelandu počelo je snimanje dvodelnog filma "Hobit", posle višegodišnjeg odlaganja i različitih problema koji su ometali početak produkcije, javile su svetske agencije.

"Snimanje je počelo u Velingtonu", navodi u saopštenju studio Vorner bros. Početak rada na adaptaciji Tolkinovog romana, u koju će biti uloženo 500 miliona dolara, omeli su problemi sa pravima na distribuciju, budžetom i sukob sa sindikatom novozelandskih glumaca. To su bili neki od razloga zbog kojih je Giljermo del Toro početkom 2010. odustao od režije dva filma. Zamenio ga je Piter Džekson, koji je do tada bio u ulozi koproducenta. Početak snimanja poslednji put je odložen u januaru ove godine, zbog operacije kojoj je podvrgnut Džekson zbog pucanja čira.

Novozelandski režiser snimio je u rodnoj zemlji trilogiju "Gospodar prstenova", koja je dobila 17 Oskara. "Hobit" će biti prednastavak "Gospodara prstenova". Hobita će igrati Britanac Martin Friman, a u glumačkoj postavi su i Kejt Blančet, Ijan Makelen, Elajdža Vud i Orlando Blum. Očekuje se da će snimanje trajati dve godine, a prvi film će u bioskope stići krajem 2012.

Pogledajte još