Ministri EU o Libiji, Japanu i BiH

BRISEL, 21. marta 2011. (Beta) - Šefovi diplomatije Evropske unije razmotriće u ponedeljak u Briselu tekuću operaciju medjunarodnih snaga u Libiji, pomoć Evrope postradalom Japanu i utvrditi jasne smernice za jedinstveno, snažnije delovanje EU u Bosni uz saradnju s Vašingtonom.

Kako su novinarima preneli zvaničnici EU, cilj je da se "u središte političkog procesa u BiH ugradi program koji tu zemlju vodi ka uključivanju u Evropsku uniju".

Zbog dramatičnih dogadjaja oko Libije i u Japanu, ministri inostranih poslova Unije će, objasnili su funkcioneri u Briselu, morati da sažmu raspravu o razvoju u Bosni, ali će usvojiti zaključke u kojima se ukazuje na sprovodjenje obaveza BiH u primeni Sporazuma o stabilizaciji I pridruživanju s EU.

Važna tačka smernica za buduće delovanje EU u Bosni treba da bude jačanje jedinstvenog prisustva evropske dvadesetsedmorice u toj zemlji uz uspostavljanje jednog specijalnog izaslanika, odgovornog za sve prisutne misije EU u BiH.

Taj jedinstveni predstavnik EU će, što je posebno bio zahtev SAD, biti ujedno i predstavnik medjunarodne zajednice, ali bi ured sadašnjeg visokog predstavnika bio ukinut.

Pogledajte još