Šteta od zemljotresa 235 milijardi dolara

SINGAPUR, 21. marta 2011. (Beta-AP) - Japanu će možda trebati pet godina da se ekonomski oporavi od katastrofalog zemljotresa i cunamija koji su naneli štetu od 235 milijardi dolara, saopštila je u ponedeljak Svetska banka.

Kataklizma koja je pogodila Japan 11. marta i ubila više od 18.000 ljudi verovatno će umanjiti ovogodišnji ekonomski rast zemlje za pola procenta, procenjuje banka.

"Šteta naneta naseljima i infrastukturu je bez presedana," kaže Svetska banka. "Privredni rast Japana trebao bi da se ubrza tokom rekonsrukcije koja bi mogla da traje pet godina."

Banka navodi procene štete izmedju 123 milijarde dolara i 235 milijardi dolara, uz troškove za osiguravajuća društva od 14 milijardi do 33 milijarde dolara.

Na japanskom severoistoku, epicentru katastofe, nalaze se luke, čeličane, rafinerije nafte, nuklerne elektrane i fabrike autodelova i elekronskih komponenti. Mnogi od ovih pogona su oštećeni dok su nestašice struje u celoj zemlji teško pogodile proizvodnju automobila i elektronike.

Pogledajte još