Tasos II deo

Portal Nadlanu.com predstavlja drugi deo priče o ostrvu Tasos (Thassos). Saznajte koja mesta na ovom ostrvu morate videti, koje jelo morate probati i naravno gde su najbolje žurke... Najnovija ponuda turističkih aranžmana na sajtu www.mojodmor.rs 

Čudotvorni izvor i selo koje će vas vratiti u davna vremena

Među našim turistima najopoznatiji je manastir sv. Arhangela Mihaila koji se nalazi na 15 kilometara od Potosa. Ovaj manastir gleda na Svetu Goru, a u njemu se čuva sveti klin iz Hristove ruke.

(old_image)

Veruje se da obližnji izvor ima isceliteljsku moc. Kada su Turci 1453.godine zauzeli Tasos bili su nezadovoljni zbog toga što se manastir sv. Arhangela veoma poštuje u narodu. Pripoveda se da je jedan Turčn prišao izvoru i oskrnavio ga. Pao je istog trena mrtav, ali je izvor tog trenutka presušio. Bolesni ljudi su nastavili ipak da dolaze na izvor po izlečenje i nocima čekali da voda ponovo poteče, sv. Arhangel se javio svesteniku Dimitriju i rekao da ispod crkve postoji pecina i da vernici uđu u nju, pronađu izvor. I danas postoji izvor u pecini. U ovom manastiru praznici se slave po starom kalnedaru kao i u Srbiji.

(old_image)

Jedno od najstarijih sela na Tasosu je Kazaviti. Svi koji su posetili ovo selo imali su osećaj kao da su se vratili u prošlost. Lepoti ovog mesta pridonosi i prelepa priroda. U selu postoje taverne sa ukusnom hranom, pre svega jagnjetinom, koja se sprema pod sačem. Iznad sela se nalazi manastir sv. Pantelejmon.

Obiđite i arheološko nalazište na Alikiju (Alyki) kao i agoru i antički amfitetar u Limenasu. Alikija datira od 7. veka pre nove ere,prvi znaci stanovanja i kulta nalaze se u pećini u blizini drevnog dvostrukog svetilišta, koje je kasnije najverovatnije posvećeno Dioskouroi, zaštitinici mornara, u toku antičkog i klasičnog perioda. Najveći deo poluostrva Alikija sastoji se od Muzeja antičke tehnologije. Na ostrvu Tasos osim drevnog grada (danas Tasos), Aliki  je najvažniji arheološki lokalitet.

Maslinovo ulje, feta i grčka musaka bez premca

Posetiti Grčku i Tasos a ne probati maslinovo ulje, fetu, ribu i vinu, skoro da je greh.

Sladokusci preporučuju musaku, koja se sprema na drugačiji način nego kod nas. Ne preskočite ni stifado izvorno jelo sa zečtinom ili telećim mesom, a probajte i kleftiko jako ukusno jelo sa jagnjetinom i povrcem.

(old_image)

Probajte i zgrejanu feta u maslinovom ulju sa koluticem paradajza, paprikom i origanom. Probajte tzatziki, salatu u kojoj je glavni sastojak kiselo mleko, a uz to i krastavcici, mirodjija, beli luk…

Probajte i rižoto sa morskim plodovima, školjke u zutom sosu, škampe, orase u borovom medu,vino.

Grčka musaka - recept

Čuvenu grčku musaku možete naraviti od pola kilograma tikvica i plavog patlidžana, koje ćete iseci na delove, ocediti i pohovati u brašnu i jajetu. Složite pohovano povrće na salvetu da upije ulje.

Jedan i po kilogram mlevenog mesa dinstatajte sa lukom i paradajz pireom dok se ne izdinsta kao za špagete. Naredndajte oko 200 grama kačkavalja.Potom na dno posude ređajte red sirovog krompira (isečen u kolutove), pa red pohovanih tikvica, pa potom patlidžan. Sredinu prelijte sa pola mesavine mlavenog mesa,pa dodajte malo rendanog kačkavalja. Drugu polovinu uraditi na isti način.

Potom umutiti bešamel sos (brašno proporžite na buetru i dodajte mleko) pa ga prelijte preko musake. Musaka se peče oko  jedan sat na oko 180 stepeni. Pa, prijatno. Više o grčkoj kuhinji i ovde.

Ako ne volite velike vrućine

Na Tasosu nećete naći hotele sa pet zvezdica, preporučuje se za one koji ne vole velike vrućine. U svakom delu Tasosa ima dosta apartmana i studija za svačiji džep, a ako ste u nedoumici gde da odsednete tu je sajt wwww.mojodmor.rs sa najdetaljijom ponudom letovnja na Tasosu.

Žurke na Tasosu

Klub Davidoff smešten je u srcu grada Tasosa/Limenas i vrlo je dostupan za pronalaženje. Posećuju ga turisti iz svih delova ostrva. Uz dobre koktele sigurno ćete osetiti dušu Grčke. Davidoff club organizuje zabave i događaje na Tasosu, kao što su zabave na brodu.
 
Just in time je klub u Limenasu koji je neizbežan kad je u pitanju prvod na Tasosu.

Ako imate neke bolje predloge javite nam.

Pogledajte još