Podele oko intervencije u Libiji

BRISEL, 21. marta 2011. (Beta-AFP) - Evropska unija je u ponedeljak pooštrila sankcije režimu libijskog lidera Moamera Gadafija što nije, medjutim, uklonilo duboke podele unutar tog bloka po pitanju vojne intervencije u Libiji.

Bugarski premijer Bojko Borisov koji se protivi intervenciji u Libiji, osudio je "avanturu" motivisanu interesima za naftu.

Frans pres piše i da se unutar same koalicije u kojoj su iz EU Francuska, Velika Britanija, Italija, Belgija, Danska, Grčka i Španija, čuju različiti glasovi.

"Ovo ne treba da bude rat protiv Libije", već striktna primena rezolucije UN, rekao je šef italijanske diplomatije Franko Fratini uoči sastanka sa evropskim kolegama u Briselu i dodao da želi proveru da li su prvi napadi u Libiji bili u skladu sa rezolucijom UN.

Povodom kritika lidera Arapske lige Amr Muse intervencije u Libiji, šef nemačke diplomatije Gido Vestervele je izrazio zabrinutost i podsetio da je Nemačka "veoma jasno na početku rekla da neće učestvovati" u toj akciji s obzirom na "rizike".

Frans pres piše da najveću sumnju medju članica Evropske unije izaziva upravo sam cilj operacije.

"Da li je reč o zaštiti civila? Uspostavljanja statusa kvo? Likvidacije Gadafija? Koalicija nije veoma jasna", rekao je neimenovani diplomata jedne evropske zemlje koja nije uključena u intervenciju u Libiji.

Evropska unija je u ponedeljak pooštrila sankcije Libiji i povećala sa 27 na 38 broj pripadnika Gadafijevog režima kojima je zamrzla imovinu i zabranila izdavanje viza, a na crnu listu je dodala još devet preduzeća, banaka, investicionih kompanija i državnih entiteta tako da ih je ukupno 15.

Pogledajte još