Srbija treba da poveća izvoz hrane u EU

BEOGRAD, 23. marta 2011. (Beta) - Poljoprivreda je najveća izvozna šansa Srbije i povećanje kvota za izvoz u Evropsku uniju donelo bi zemlji značajan priliv deviza, ocenio je u sredu saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

"Hrana će u Srbiji i u svetu biti sve skuplja i zato država treba da pomogne proizvodjačima da obezbede dovoljne količine poljoprivrednih proizvoda za podmirivanje domaćih potreba i za povećanje izvoza", rekao je Stanković agenciji Beta.

On je povodom izjave potpredsednika Vlade Srbije Božidara Djelića da je sa zvaničnicima Evropske unije postignut dogovor da se razmotri povećanje kvote EU za uvoz šećera iz Srbije i nekih drugih poljoprivrednih proizvoda, ukazao da povećanje kvota neće imati efekta ako u Srbiji ne bude povećana poljoprivredna proizvodnja.

"Povećanje kvota za izvoz šećera u EU treba da bude usaglašeno sa stabilizacijom snabdevanja domaćeg tržišta tom namirnicom", rekao je Stanković i ocenio da bi bilo dobro kad bi sadašnja godišnja kvota za izvoz šećera od 180.000 tona bila povećana na 300.000 tona, bez obzira što se predstavnici šećerana zalažu za kvotu od 400.000 tona.

Pogledajte još