Gradnja Južnog toka u Srbiji počeće 2013.

BEOGRAD, 23. marta 2011. (Beta) - Gradnja Južnog toka u Srbiji počeće 2013. a u decembru 2015. gasovod će, pošto će biti gradjen paralelno u svim zemljama, biti pušten u rad, najavio je u sredu direktor sektora za upravljanje projektima u Gaspromu Leonid Čugunov.

Do 2012. godine, rekao je Čugunov, biće završeni svi projektni radovi za gasovod, do polovine 2012. biće dobijene sve dozvole za rad a onda slede tenderi.

"Svi radovi biće završeni do kraja 2015, u to nema sumnje", istakao je Čugunov na konferenciji za novinare u Beogradu srpsko-ruske kompanije "Južni tok".

Gasovod Južni tok će u Srbiju ući kod Zaječara, bez obzira da li ulazi iz Rumunije ili Bugarske, a izlaz iz Srbije u Vojvodini zavisi od toga da li će ići prema Madjarskoj ili prema Austriji, precizirao je Čugunov. "Srbija će biti ključna tačka gasovoda Južni tok u regionu", naglasio je Gaspromov direktor za upravljanje projektima.

Gasovod će kroz Srbiju prolaziti u dužini od 470 kilometara a očekuje se da prihodi od tranzitnih taksi budu do pola milijarde evra. U Srbiji će gasovod ići i 74 kilometra kroz planine kod Zaječara koje su trusne, medjutim, kako je kazao Čugunov, Gasprom ima iskustvo u radu na takvim područjima.

Pogledajte još