Zapadnom Balkanu šest milijardi evra u 2010.

BRISEL, 24. marta 2011. (Beta) - Za finansiranje infrastrukture na Zapadnom Balkanu je prošle godine odobreno šest milijardi evra kroz mehanizam koji čine Evropska komisija (EK), Evropska investiciona banka (EIB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Razvojna banka Saveta Evrope (CEB), medjunarodne finansijske institucije i neke zemlje.

Izuzetno korisno je bilo što su od 139 miliona evra datih kao "poklon" finansirani i važna tehnička priprema i studije izvodljivosti za projekte, preneli su u četvrtak u Briselu novinarima izvori EK i ovih banaka koje su se krajem 2009. udružile u Investicioni okvir za Zapadni Balkan (IOZB).

Investicioni okvir je izdejstvovao da se za svaki bespovratno odobreni, "poklonjeni", evro namakne još 44 evra vrlo povoljnih pozajmica evropskih banaka i medjunarodnih finansijskih institucija za 73 projekta na Zapadnom Balkanu.

Od odobrenih šest milijardi evra prošle godine je praktično polovina sredstava namenjena projektima čiste vode i poboljšanju zdravstveno-sanitarne infrastrukture, četvrtina novca je izdvojena za puteve i železnice, 16 odsto za energetske, a devet odsto za socijalne projekte, poput bolnica i škola.

Pogledajte još