Protest u podne

BEOGRAD, 25. mart 2011. (FoNet) - Danas u minut do 12 na Trgu Nikole Pašića u Beogradu treba da počne protestni skup zaposlenih u javnom sektoru pod sloganom "Ustaje Srbija".

Na protestu će se sindikatima prosvetnih radnika koji su u štrajku od januara priključiti, u znak podrške, i pojedini sindikati zaposlenih u pravosuđu, zdravstvu i policiji, prenosi B92.

Zajednički zahtev je poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru, ali i da Vlada prestane sa, kako navode, punjenjem državne kase preko leđa građana Srbije.

Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika očekuje veliki broj ljudi i blokadu centra grada.

"Mi krećemo sa Trga Nikole Pašića, idemo do predsednika Republike da mu uručimo jedno pismo, pa idemo do Vlade, pa onda idemo u Nemanjinu ulicu", najavio je Erdelji i dodao da je skup prijavljen od 12 do 17 časova i da će sve biti blokirano.

U školama u kojima su zbog štrajka prosvetara već dva meseca skraćeni časovi, danas uopšte neće biti nastave.

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović, međutim, kaže da ne razume šta je zapravo razlog za štrajk prosvetara.

"Ja pokušavam da dokučim šta je pravi razlog štrajka, jer Vlada je od početka rekla nekoliko, po meni, suštinskih stvari - da ćemo učiniti sve da poboljšamo materijalni položaj zaposlenih, da ćemo učiniti sve da rešimo zahteve njihove, da smo mi suštinski prihvatili više od 90 odsto stavova", naveo je Obradović za B92.

"Neke stvari koje smo obećali već činimo. Među tim stvarima koje činimo je Zakon o budžetskom sistemu - ono prvo povećanje - to je već regulisano. Rekli smo da će drugo povećanje biti kada se utvrdi stanje ekonomsko posle prvog kvartala", najavio je Obradović.

On je ukazao da je te pokazatelje moguće znati tek posle 20. aprila ove godine, i da će kada ti pokazatelji budu poznati, biti spremni za potpisivanje aneksa ili posebnog protokola gde će se tačno znati koliko iznosi povećanje.

"To povećanje biće veće od onih 2,95 odsto valjda, koliko je utvrđeno Zakonom o budžetskom sitemu, odnosno kroz tu projekciju, ali će se to znati tek oko 20. aprila ove godine", rekao je Obradović.

On smatra da Vlada ne bi trebalo obeća sindikatima nešto što ne može da ispuni.

Prosvetni radnici već dva meseca zahtevaju povećanje plate za oko 20 odsto do kraja godine, izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Pogledajte još