Rab - nova asocijacija radio stanica

Beograd, 26. mart 2011 - Radio stanice su pokrenule RADIOluciju. Zajedničkim snagama želimo da pokažemo moć radija u medijskom prostoru. Dana 21.02.2011. zvanično je registrovan Biro za radijsko oglašavanje – RAB Srbija, koji za sada okuplja 35 članica s područja cele Srbije.

 Glavni cilj RAB Srbija je poboljšati percepciju radija kao efikasnog oglašivačkog medija među oglašivačima i medijskim agencijama.

Kako se navodi u saopštenju, taj cilj će biti ostvaren poboljšanjem kvaliteta radija i poboljšanjem prodaje oglasnog prostora,         poboljšanjem percepcije i uloge radija kao medija i podizanjem učešća radija u deobi oglašivačkog budžeta.

 Radio je u 2009. godini imao samo 4% u celokupnom oglašivačkom budžetu, a zaslužuje mnogo više. Plan RAB Srbija je da se taj procenat u naredne 3 godine podigne za još 2%, što znači da bi se radijski budžet za oglašivače povećao na 9,6 miliona evra

 RAB Srbija je neprofitno udruženje koje vodi petočlani volonterski savet:

1. Maja Raković, NAXI RADIO (predsednica)

2. Predstavnik NACIONALNOG RADIJA: Predrag Anđelković, RADIO S

3. Predstavnik BEOGRADSKOG RADIJA: Petar Pountchev, RADIO 3

4. Predstavnica LOKALNOG RADIJA: Svetlana Tomov, RADIO 021

5. Predstavnik IREX Srbija: Marina Paunović

 Sve radio stanice članice RAB Srbija plaćaju mesečnu članarinu. Visina članarina zavisi od pokrivenosti radio stanice (lokalna, regionalna ili nacionalna).

RAB Srbija za svoje članice planira razne aktivnosti koje treba da pomognu u poboljšanju kvaliteta radija kao medija i poboljšanju finansijskog stanja svake radio stanice posebno, navodi se u saopštenju i dodaje:

 8 EKSKLUZIVNIH AKTIVNOSTI ZA ČLANICE RAB SRBIJA:

1. EDUKACIJA RADIJSKIH LJUDI (voditelja, prodavaca u marketingu itd.)

2. UTICAJ NA AGENCIJE I OGLAŠIVAČE

3.  PUBLIKACIJE O RADIJU (web, brošure, flajeri itd.)

4. ARHIVA PRIMERA DOBRE PRAKSE (oglasi, promocije, studije slučaja)

5. SAMOPROMOTIVNE KAMPANJE

6. RADIJSKE NAGRADE: RADIO OSKARI

7. ISTRAŽIVANJA O RADIJU

8. PORTAL SRPSKIH STANICA (www.rabsrbija.com)

 Prva samopromotivna kampanja je već krenula. Na radio stanicama članicama RAB Srbija možete čuti oglase koji govore o prednostima radija za oglašivače.  Uskoro će početi i prva edukacija za članice na kojoj će predavati mag. Lenja F.Papp, osnivač RAB Slovenija i međunarodni predavač o radiju i Bud Stiker, svetski poznat radio konsultant specijalizovan za prodaju oglasnog prostora. 

 U svom prvom saopštenju, RAB poručuje: "RADIOLUCIJA U SRBIJI JE POČELA"!

 

Pogledajte još