Tadić: Istorijsko pomirenje,Tarner: Dejton 2 za BiH i Kosovo

BRISEL, 27. marta 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedelju na "Briselskom forumu" da se dijalogom mora doći do istorijskog pomirenja Srba i Albanaca, dok je američki kongresmen Majkl Tarner ocenio da bi možda najpre moralo da se reši kosovsko pitanje da bi onda i pitanje Bosne i Kosova moglo da se reši nekim "Dejtonom 2".

Tadić je u raspravi o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana predočio da "Albanci na Kosovu nisu hteli, a ni u budućnosti neće hteti da prihvate srpski suverenitet i vlast", kao i da najveći broj Srba na Kosovu ne žele da prihvati da njima vladaju Albanci.

"Otud je veoma važan dijalog Beograd-Priština kako bi se došlo do nekih praktičnih rešenja za obične ljude", rekao je šef srpske države, dodavši da, uprkos razlikama u stavovima, nije moguće zaobići stvarni život.

"Počinjemo od praktičnih stvari, a veoma verovatno ćemo se na kraju dijaloga suočiti s mnogo težim pitanjima", rekao je Tadić. Dejton nije bio promašaj", dodao je Tadić.

Američki kongresmen Tarner je, objašnjavajući stav Vašingtona, rekao da bi, posle 15 godina od Dejtonskog sporazuma, sada možda najpre moralo da se reši kosovsko pitanje da bi se rešili i problemi državnog ustrojstva Bosne i sve ostale nevolje u regionu. Zato bi prema njegovom mišljenju, možda trebalo organizovati Dejton 2 za sveukupno rešenje otvorenih problema, uključujući Bosnu i Kosovo, a SAD su spremne da podrže evropsku integraciju celog regiona i dovedu za zajednički sto sve strane s ciljem da se dodje do kompromisa, stavio je do znanja američki senator.

Pogledajte još