Nejmara u Londonu gađali bananom

LONDON, 27. marta 2011. (Beta-AP) - Napadač fudbalske reprezentacije Brazila Nejmar izjavio je da su ga navijači tokom prijateljske utakmice sa Škotskom u Londonu vređali na rasnoj osnovi i gađali bananom.

Napadač Santosa bio je strelac oba gola u pobedi Brazila od 2:0 na stadionu Emirati.

Kada se spremao da izvede penal u 77. minutu, posle kojeg je postavljen konačan rezultat, navijači su ka njemu bacili bananu, prenela je brazilska televizija Sportv.

"Ceo stadion me je vređao i atmosfera je bila veoma tužna. Došli smo čak iz Brazila u Englesku da bismo igrali utakmicu, a onda se ovako nešto desi. Zaista tužno", istakao je Nejmar.

Portparol Udruženja škotskih navijača Hamiš Hasbend kazao je da su Nejmaru žvižduci i negodovanje bili upućeni "zbog ponašanja na terenu".

"Verujemo da je u jednom trenutku hteo da iscenira povredu i zato smo ga vređali. Rasizmu nema mesta među nama, a i da se dogodi nešto slično, takvo ponašanje odmah bi bilo sankcionisano", rekao je Hasbend.

Selektor Brazilske reprezentacije Mano Menez kazao je da "nije video incident".

"Nisam primetio da je neko Nejmara gađao bananom. Ako se to zaista dogodilo, onda je to jadno", istakao je Menez.

Sportv je preneo da je bananu ubačenu na teren pokupio Nejmarov saigrač Lukaš Leiva.

"U svetu više nema mesta rasizmu. Svi pričaju da je Evropa najrazvijenija, ali upravo ovde ima najviše slučajeva rasizma. To mora da se promeni, jer danas su svi jednaki", istakao je Leiva koji igra za Liverpul.

Prošlog vikenda sličan incident dogodio se u Rusiji, kada su navijači Zenita iz Sankt Peterburga vređali Roberta Karlosa koji igra za Anži iz Mahačkale i Brazilcu mahali bananom.

Pogledajte još