Podsticaji gradjevini neustavni

BEOGRAD, 29. marta 2011. (Beta) - Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je u utorak Ustavni sud da se oglasi o zahtevu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o podsticanju gradjevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize.

"Zakon o podsticaju gradjevinske industrije je suprotan ne samo načelima i ključnim odredbama Zakona o javnim nabavkama koje se odnose na slobodu konkurencije, vrstu postupka i zaštitu prava ponudjača, već predstavlja i izobličenje odredbi koje su predvidjene kao najstroži izuzeci od opštih pravila ovog zakona", navedeno je u saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija.

Ta nevladina ogranizacija je ocenila da se davanjem budžetskih podsticaja gradjevinskim firmama krši Ustav Srbije, Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi - CEFTA i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a istovremeno se učvršćuje monopol države u gradjevinskom sektoru i nanosi šteta javnim finansijama.

Kolacija za nadzor javnih finansija je pre osam meseci predala Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o podsticanju gradjevinske industrije i podsetila da je istekao rok za donošenje odluke o zahtevu za obustavljanje izvršenja ugovora sklopljenih po tom zakonu.

Zakon o podsticanju gradjevinske industrije u Srbiji u uslovima ekonomske krize usvojen je početkom jula prošle godine, a predvidja da Vlada Srbije, na predlog nadležnih ministarstava, odnosno organa lokalnih samouprava, utvrdjuje listu gradjevinskih projekata koji se u celosti ili delimično finansiraju iz republičkog budžeta.

Pogledajte još