Ovako ću izgledati posle operacije

Kada na osnovu fotografija drugih osoba pacijenti formiraju očekivanja od planiranog operativnog zahvata, obično ne dobiju kompletnu sliku kako će i sam i izgledati. Novi softver koji kandidatima za plastičnu hirurgiju pruža anatomski preciznu trodimenzionalnu sliku njihovog izgleda nakon korektivne operacije, razvio je tim izraelskih naučnika predvođen braćom Aleksom i Majklom Bronstinom sa Instituta za tehnologiju Tehnikon-Izrael u Haifi. Aleksa Bronstin naziva ovaj izum „viruelno ogledalo“. „Hirurzimima i njihovim pacijentima pruža se način da vide trodimenizonalnu - pre i posle - sliku, kao da se operacija već odigrala“, objašnjava Bronstin.

 

Sistem je napravljen uz korišćenje medicinskih podataka i kompleksnog kompjuterskog modelovanja, koje uzima u obzir starost pacijenta, tip tkiva i druge specifične parametre. Iako trenutna fotografska oprema omogućava da se ljudsko telo „vidi“ i predstavi samo iz jednog ugla, Bronstinovi i njihove kolege razvili su algoritam koji može da od 2D slike generiše 3D prikaz.

 

Braća Bronstin prognoziraju da bi novi sistem mogao uspešno da se koristi za programe smanjenja telesne težine, kako bi se unapred video izgled kandidata nakon što završi program.

 

Izrael je jedna od vodećih zemalja u tehnološkim  inovacijama, posebno u oblasti visoke tehnologije, biotehnologije, telekomunikacija i agrotehnologije.

 

Pogledajte još