Ne isplati se traženje azila u Nemačkoj

BEOGRAD, 29. marta 2011. (Beta) - Državljani Srbije koji budu tražili politički azil u Nemačkoj biće vraćeni u Srbiju, a neće dobiti ni novčanu pomoć zato što je nemačka vlada ukinula, poručeno je sa sastanka čelnika ministarstava unutrašnjih poslova te dve države.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i parlamentarni državni sekretar u MUP-u Nemačke Ole Šreder potpisali su u utorak u Beogradu više međudržavnih sporazuma kojima je ojačana saradnja srpske i nemačke policije u sprečavanju dolaska lažnih azilanata.

Dačić i Šreder su nakon sastanka u Palati Srbija istakli zadovoljstvo dogovorenim i najavili konkretizaciju saradnje Srbije i Nemačke na suzbijanju lažnih zahteva za azil.

"Našim građanima se ne isplati da ulaze u tako neizvesnu avanturu kao što je traženje lažnog azila u Nemačkoj s obzirom na to da je ta zemlja ukinula novčana davanja za azilante", kazao je Dačić.

Parlamentarni državni sekretar u MUP-u Nemačke Šreder je ukazao da zloupotreba vizne liberalizacije predstavlja problem za Nemačku.

"Zahtevi građana Srbije za azil u Nemačkoj su među najbrojnijima. Jedino državljani Avganistana i Iraka podnose više zahteva za ostanak u Nemačkoj. To je neprihvatljivo jer građani Srbije nemaju razloga da traže politički azil, s obzirom na to da ih u matičnoj državi niko ne goni", kazao je Šreder.

Pogledajte još