Prag - Amsterdam Istoka?

Češki glavni grad odnedavna važi za "Amsterdam Istoka", pogotovo nakon što je tamošnja vlada pre godinu dana sprovela prilično liberalne zakone o posedovanju droga.

Celokupna noćna scena češkog glavnog grada se u međuvremenu orijentisala prema činjenici da se toleriše konzumiranje "lakih" droga, a za ličnu upotrebu je dozvoljeno posedovanje čak i manjih količina "teških" droga, poput heroina.

U mnogim praškim kafićima i klubovima je postala normalna pojava da neko za susednim stolom puši marihuanu, konstatuje "Dojče vele" u izveštaju o plesnom podijumu u punom praškom Kros klubu, gde gosti plešu uz muziku koju pušta di-džej.

U klupskoj pozadini sve to posmatra Tomas Zdenjek, koga ovde svi zovu samo Lorenco. On je pre osam godina s prijateljima osnovao ovaj klub, koji je u međuvremenu postao jedno od kultnih mesta praške alternativne scene. Prag za tu alternativnu scenu deluje poput magneta. Ljudi dolaze iz celog sveta, da bi pušili marihuanu odnosno "travu", ali i doživeli svojevrstan osećaj slobode. Lorenco procenjuje da su jedna trećina njegovih mušterija stranci.

"Mnogi se raduju i hvale kako ovde mogu javno na ulici i u mnogim kafićima i klubovima pušiti travu. Jer, to ne poznaju iz svoje zemlje, tamo se moraju skrivati. Kod kuće ih je strah da će zbog nekoliko grama marihuane odmah noć provesti u policijskoj stanici. Kod nas je to, na sreću, drukčije", kaže Lorenzo.

Opojne druge u Češkoj nisu dozvoljene, ali su zakoni definisali velikodušne granične vrednosti: onaj ko sa sobom nosi do 15 grama marihuane, jedan gram kokaina ili 1,5 grama heroina, neće se krivično goniti. U najgorem slučaju će se to tretirati kao manji prekršaj. Tako Prag u međuvremenu konkuriše čak i Amsterdamu.

Policija ovaj razvoj prati sa zabrinutošću, jer statistike konzumiranja droga bivaju sve negativnije.

(old_image)

Vrhovni nadležni u češkoj policiji za pitanja droga je Jakub Fridrih. Katkad se priseća godina neposredno nakon političkog preokreta: "Ispočetka je to bilo u neku ruku i romantično s jednom subkulturom malih proizvođača. Oni su svoje biljke uzgajali sami i među sobom se razmenjivali. To je bilo na filozofsko-duhovnom nivou. Ali danas to tržište ima komercijalni karakter. Tu su aktivne kriminalne bande iz Vijetnama i Holandije. Situacija je problematična", strahuje Fridrih.

Marihuana je u Češkoj postala masovni fenomen. Ali ono što Fridriha brine su heroin i pervitin - sintetska droga koja se proizvodi u češkim laboratorijima.

Po njemu je, međutim, i dalje najveći problem to što društvo prihvata konzumaciju droga. Zbog toga i postoji dosta pristalica legalizacije marihuane. Svakog proleća izlaze na ulice, a ove godine hoće da mobilišu oko 8.000 pristaša na demonstracijama za legalizaciju marihuane, prenosi Dojče vele.


Izvor: Fonet

Pogledajte još