Momenat je za rad, a ne izbore

BEOGRAD, 30. marta 2011. (Beta) - Srbija ima ogroman reformski program i sad je momenat da se radi, a ne da se ide na izbore, izjavio je danas potpredsednik vlade zaduzen za evropske integracije Božidar Djelić.

Djelić je za RTV B92 rekao da ukoliko se u Srbiji do septembra ne sprovedu reforme neophodne za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i eventualno dobijanje datuma za početak pregovora, da će se na to čekati još godinu ili dve.

On je naveo da je evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji je u utorak posetio Srbiju, zabrinulo to što je u razgovorima sa šefovima poslaničkih klubova u Skupštini Srbije stekao utisak da će ukidanje blanko ostavki poslanika biti uradjeno polovično.

Prema rečima Djelića, Filea je iznenadilo i zviždanje i uključivanje mobilnih telefona dela poslanika u Skupštini.

"Evropske integracije nas teraju da držimo našu reč. Činjenica je da u decembru imamo mogućnost da uz dobijanje statusa kandidata dobijemo i datum za početak pregovora", istakao je Djelić.

On je izrazio očekivanje da će uskoro prvi put biti formiran zajednički stav zemalja u regionu o tome da se ne čeka ulazak u EU za pristup evropskim fondovima.

Djelić je, izmedju ostalog, kazao i da će se Srbija sa Rusijom konsultovati o svom evropskom putu onoliko koliko su to zajednički interesi obe zemlje.

Pogledajte još