Kompanijama koriste dobri odnosi sa investitorima

BEOGRAD, 30. marta 2011. (Beta) - Jedan od ciljeva poboljšanja odnosa sa investitorima jeste da se akcionarskim društvima kroz komunikaciju sa ulagačima omogući lakši pristup kapitalu, izjavila je u sredu na Beogradskoj berzi Henrijet Lininger sa Bečke berze.

Rastu značaja kvalitetnih odnosa sa investitorima doprinose i veća očekivanja samih investitora, ali i oštrija konkurencija na globalnom tržištu kapitala, rekla je Lininger na Okruglom stolu "Odnosi sa investitorima, značaj i praktična primena".

"Značaj poslova odnosa sa investitorima nije samo u obezbedjivanju kapitala, već obezbedjivanju 'pravog' kapitala koji će podržati menadžment i aktivnosti razvoja kompanije", kazala je šefica odeljenja za listing Bečke berze.

Lininger je istakla da pravilno obavljanje poslova odnosa sa investitorima, prema istraživanjima obavljenim na svetskim tržištima, može da doprinese rastu cene akcija neke kompanije za 10 do 25 procenata.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić istakla je da postoji obaveza i odlučnost Beogradske berze da se poboljšaju odnosi sa investitorima, dok je na kompanijama da prepoznaju značaj odnosa sa investitorima ali i listiranja na Berzi.

Pogledajte još