Ljudska prava u 2010. ugroženija nego 2009.

BEOGRAD, 30. marta 2011. (Beta) - Ljudska prava u Srbiji u 2010. godini bila su ugroženija nego prethodne, 2009. godine, ocenjeno je u sredu na predstavljanju izveštaja "Ljudska prava u Srbiji" za 2010. godinu Beogradskog centra za ljudska prava.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da je na stanje ljudskih prava uticao Ustav Srbije koji je "brže ušao u probleme nego što ulaze ustavi drugih zemalja" zato što je "napisan za dva do tri dana".

Govoreći o Ustavu, Dimitrijević je rekao da je najviše kritike upućeno zbog glomaznosti Skupštine, i zbog proporcionalnog izbornog sistema u kojem poslanici nemaju samostalnost i udaljeni su od gradjana.

"Drugi problem Ustava je Preambula koja zaklinje sve državne organe da je da je Kosovo deo Srbije zbog čega je naša politika rigidna", rekao je Dimitrijević.

On je istakao da je dobra vest da je prošle godine "Ustavni sud konačno počeo da radi", ali je "opterećen velikim brojem zahteva".

"Srbija je postala i veliki klijent Evropskog suda za ljudska prava i stigli smo na treće mesto po broju zahteva pred tim sudom", rekao je Dimitrijević.

Pogledajte još