Građevinari protiv dejstva Kolektivnog ugovora

LESKOVAC, 30. marta 2011. (Beta) - Primenom proširenog dejstva Koletivnog ugovora u građevinskoj industriji bez posla bi ostalo od 6.000 do 8.000 građevinskih radnika na jugu Srbije, ocenila je u sredu Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije.

Na konferenciji za novinare predsednik te asocijacije Žarko Milisavljević je rekao da će poslovanje građevinskih kompanija biti otežano jer se proširenjem Kolektivnog ugovora cena rada povećava za 60 odsto.

Odluka o primeni proširenog dejstva Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala stupila je na snagu 12. marta ove godine.

Prema navodima leskovačkih građevinara, njome je povećana minimalna cena rada tako što su uvedeni novi koeficijenti i uvedena kategorija "terenski rad", koja se dodatno plaća.

To znači, kako su naveli građevinari, da će ukoliko žele da konkurišu na najvećim građevinskim tržištima u Srbiji, firme iz unutrašnjosti morati da registruju svoja predstavništva u Beogradu ili na području Vojvodine.

Pogledajte još